Joe Biden nem indul az elnökválasztáson

ukrán válság, fontos lett kelet-európa, Joe Biden
Joe Biden amerikai alelnök a fia halála miatt nem indul az elnöki posztért.
Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai alelnök szerdán Washingtonban bejelentette, hogy nem indul a 2016-os amerikai elnökválasztáson. Döntését azzal indokolta, hogy a családja még nem tette túl magát a fia, Beau Biden májusi halálán.
Vágólapra másolva!

A 73. életévét egy hónap múlva betöltő Joe Biden a közvélemény-kutatások szerint annak ellenére is a harmadik legnépszerűbb demokrata párti elnökjelölt-aspiráns volt, hogy nem tett hivatalos bejelentést az indulási szándékáról.

Joe Biden amerikai alelnök a fia halála miatt nem indul az elnöki posztért. Forrás: AFP/Atef Safadi

Hillary Clintont erősíti a döntés

Az alelnöknek a választási küzdelemtől való távolmaradása a felmérések szerint inkább a listavezető Hillary Clinton volt külügyminiszter pozícióit erősíti, mint a Fehér Házra pályázó párttársai között a második helyen álló Bernie Sanders vermonti szenátorét. A CNN és az ORC eheti közös közvélemény-kutatása szerint a Clinton-tábor 45-ről 56 százalékra, Sanders támogatói köre pedig 29-ről csak 33 százalékra erősödik majd. Annak ellenére is, hogy Biden nem szólította fel a demokratákat a volt first lady támogatására.

Jelen volt Barack Obama is

Joe Biden 1988-ban és 2008-ban is sikertelen kísérletet tett a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségének megszerzésére. A Fehér Ház Rózsakertjében tett szerdai bejelentésén jelen volt Barack Obama elnök. Az alelnök sürgette a rák gyógyítására irányuló erőfeszítések finanszírozásának növelését (a fia, Beau Biden halálát rákos agydaganat okozta).