Juncker tizenhat pontos tervezetet küldött

Jean-Claude Juncker
European Commission's President Jean-Claude Juncker announces quote plan for refugees as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 9, 2015. Juncker urged European Union (EU) states on September 9 to take "bold" action, as he unveiled a major plan for dealing with Europe's worst refugee crisis since World War II. "Now is not the time to take fright, it is time for bold determined action for the European Union," Juncker said. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Vágólapra másolva!
Egy tizenhat pontból álló tervezetet küldött Jean-Claude Juncker a vasárnapi Brüsszeli EU-csúcs résztvevőinek. Az Európai Bizottság elnöke azt szeretné elérni, hogy az érinetett országok ne egymás mellet, hanem egymással beszéljenek.
Vágólapra másolva!

Egy tizenhat pontból álló tervezetet küldött Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a vasárnapi brüsszeli migrációs csúcs résztvevőinek.

A dpa német hírügynökség péntek esti brüsszeli értesülése szerint a csúcs előkészületeinek keretében elküldött tervezet azt a célt szolgálja, hogy

az érintett országok ne "egymás mellett" beszéljenek el, hanem "egymással" beszéljenek.

A szomszédos országoknak nem lenne szabad egymás ellen fellépniük - fogalmazott a dpa szerint Juncker. A tizenhat pontos tervezetéből a hírügynökség nem ismertetett részleteket.

Jean-Claude Juncker 16 ponttal érkezik az EU-csúcsra Forrás: AFP/Frederick Florin

A részt vevő országok magas rangú diplomatáinak a szóban forgó tervezet alapján ki kell dolgozniuk egy közös nyilatkozatot, amelyet az állam- és kormányfők vasárnap fogadnának el.

A Frontex és az ENSZ képviselője is ott lesz

Az Európai Bizottság elnöke szerdán terjesztette elő javaslatát a rendkívüli csúcstalálkozóra, amelyre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam-, illetve kormányfője - köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök - kapott meghívást.

Jelen lesz továbbá az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, a miniszteri tanács soros elnökségét ellátó Luxemburg vezetője, valamint az ENSZ menekültügyi főbiztosa is. A találkozón az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) és az unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex is képviselteti magát.

A brüsszeli rendkívüli migrációs csúcs célja a bizottság korábbi közleménye szerint az, hogy

az érintett országok megállapodjanak olyan "operatív következtetésekről", amelyeket azonnal meg lehet valósítani

menekültválság megoldásának elősegítése érdekében.

A nyugat-balkáni vándorlási útvonalon kibontakozó vészhelyzetre való tekintettel nagyobb együttműködésre, kiterjedtebb egyeztetésre és azonnali operatív cselekvésre van szükség - húzta alá a hét közepén a bizottság állásfoglalása.