Hároméves mélypontra süllyedt Merkelék népszerűsége

Merkel, Madrid
German Chancellor and CDU federal chairwoman Angela Merkel (C) arrives at the European People's Party Statuary Congress in Madrid on October 22, 2015. The EPP congress, which groups conservative parties from across the EU, is expected to adopt a four-page resolution tonight that calls for improvements in the reception of migrants but also demands the strengthening of the EU's external borders. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
Németországban több mint három éve a legalacsonyabbra süllyedt a CDU/CSU pártszövetség választói támogatottsága egy vasárnap ismertetett felmérés szerint.
Vágólapra másolva!

Az Emnid közvélemény-kutató intézet mérése alapján a CDU/CSU-ra a választók 36 százaléka szavazna, ha most vasárnap lenne a parlamenti választás.

A pártszövetség támogatottsága 5,5 százalékponttal gyengült

a legutóbbi, 2013-as Bundestag-választáson szerzett 41,5 százalékhoz képest.

Az Emnid egy hete 37 százalékra, két hete 38 százalékra mérte a konzervatívok támogatottságát. A megelőző bő két évben rendre 40 százalékos vagy 40 százalék feletti támogatottságot jeleztek az intézet mérései. A CDU/CSU legutóbb 2012 szeptemberében állt 36 százalékon az Emnid adatai szerint.

Nagyon sok szavazót veszített Merkel a menekültválság kezdete óta Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Rossz hangulat

A pártszövetség népszerűségét a menekültválság kezdte ki, amelynek kezelését egyre erősebb elégedetlenséggel szemléli a tagság. A CDU tagjai körében „drámaian” rossz a hangulat – figyelmeztetett Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa a párt elnökségének legutóbbi ülésén a Der Spiegel című hírmagazin szombati száma szerint.

A CSU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök saját pártja egy szombati tanácskozásán ismét élesen bírálta Berlin menekültpolitikáját, és azt mondta:

a CDU és a CSU fennmaradása is veszélybe kerülhet,

ha a szövetségi kormány nem módosítja irányvonalát. A bevándorlást korlátozni kell, „különben a fejünkre nő” – tette hozzá.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök folyamatosan bírálja Merkelt Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller

Még így is vezetnek

Ugyanakkor az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége továbbra is messze a legnépszerűbb politikai erő Németországban. A második helyezett szociáldemokrata párt (SPD) 26 százalékon áll, a Baloldalra és a Zöldekre egyaránt a választók 10-10 százaléka szavazna az Emnid adatai szerint.

A parlamenten kívüli pártok közül

a legerősebb a jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD),

amelynek támogatottsága 7 százalékos, az egy héttel korábbihoz képest nem változott, de a két hónappal korábbihoz képest megduplázódott.

Bejutna a parlamentbe a liberális FDP is, amely éppen a bejutási küszöbön, 5 százalékon áll.