Életfogytiglant kapott a dzsihádista brit tinédzser

terrorizmus, blackburn, tinédzser Ausztrália, Nagy-Britannia
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál dzsihádistát biztatott terrorcselekményre, sőt szervezte is vele együtt a támadást az a 15 éves brit tinédzser, akit most életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt egy brit bíróság. Öt évig biztos rács mögött lesz a tizenéves fiú.
Vágólapra másolva!

Észak-angliai otthonában, gyerekszobájában ülve, az internet segítségével vett részt egy utcai lefejezős merénylet megszervezésében az a 15 éves fiú, akit most ítélt életfogytiglanra a manchesteri koronabíróság. A merényletet Ausztráliában kellett volna végrehajtania egy nála nem sokkal idősebb, 18 éves dzsihádistának. A BBC információi szerint a merényletet végül az utolsó pillanatban akadályozták meg az ausztrál rendőrök.

Egy rendőrt akartak lefejezni

A fiú nevét életkora miatt nem közölte a brit sajtó. A tinédzser öt évet biztosan börtönben tölt majd az ítélet szerint. Csak akkor engedhetik majd szabadon, ha megállapítják róla, hogy már nem veszélyes.

Ő a legfiatalabb brit, akit terrorizmus miatt mondott ki bűnösnek a bíróság.

A fiú még 14 éves korában kezdte szervezni a merényletet ausztrál társával, akinek több ezer online üzenetet küldött el a tervezés időszakában. A támadást Melbourne-ben, Ausztrália egyik nagyvárosában kellett volna végrehajtania a páros helyben élő tagjának: a férfinek az lett volna a dolga, hogy egy első világháborús emlékünnepségen lerohanja az eseményt biztosító rendőröket, és legalább egyet közülük lefejezzen. Az ausztrál férfit is elfogta a helyi rendőrség, ő jelenleg vár a tárgyalására.

Ezt a kést találták a 18 éves ausztrál dzsihádistánál Forrás: Greater Manchester Police

A család megdöbbent

A brit rendőrök úgy találtak rá a terrorcselekmény szervezésében segédkező fiúra, hogy tanárai jelentették furcsa viselkedését.

Egyiküket azzal fenyegette meg, hogy elvágja a torkát, és végignézi, ahogy elvérzik.

A tanárok szerint Oszama bin Ladent is többször hősként emlegette. A rendőrök végül idén áprilisban lerohanták a lakást, ahol a fiú a bíróság szerint látszólag normális életet élt szüleivel Blackburnben, Manchestertől északra. A család egyébként megdöbbent azon, hogy mire készült gyermekük. Azt mondták, eszükbe sem jutott, hogy valami baj lehet vele.

A Twitteren sztár volt

A fiút és a három évvel idősebb ausztrál dzsihádistát egyébként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik ismert toborzója, Abu Khaled al-Kambodi hozta össze. Ítéletének indoklásában a bíró is megemlítette, hogy a tinédzser felnőtt radikálisok befolyása alá került, az ő hatásukra merült el a radikális iszlamista propagandában.

Ezek az idősebb dzsihádisták a fiút kihasználták, hogy végigvigyék terveiket - mondta a bíró.

A fiú egyébként először a Twitteren kezdett dzsihádista üzeneteket írogatni, az interneten idősebbnek állította be magát. Két hét alatt 24 ezer követője lett, kisebbfajta sztárrá vált az iszlamista propagandát kedvelő online közösségben. Üzenetei miatt a kormány fiatal radikálisokkal foglalkozó csatornája is felfigyelt a Twitteren aktív fiúra, de erőfeszítéseik hatástalannak bizonyultak. A bíró szerint ezért is tanulni kell a fiú esetéből.