E-mailen kapott parancsot a párizsi merénylő

-
Hayat Boumeddiene és Amedy Coulibaly
Vágólapra másolva!
E-mailen kapta meg az utasításokat Amedy Coulibaly, aki januárban két támadást hajtott végre Párizsban, és öt embert gyilkolt meg.
Vágólapra másolva!

Az e-maileket a férfi számítógépén találták meg. Az utasítások szerint „egyedül kellett dolgoznia”, és többször is le kellett csapnia – jelentette a BFMTV-re hivatkozva a BBC.

Coulibaly először egy francia rendőrnőt lőtt le, majd másnap túszul ejtette egy kóser élelmiszerbolt vevőit. A rendőrség a szabadító akció során lőtte le – azon a napon, amikor a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetőit.

Hayat Boumeddiene és Amedy Coulibaly Forrás: AFP

Kidobta a leveleket

A támadásra felszólító leveleket néhány órával a rendőrnő meggyilkolása után kapta, és másfél órával később törölte.

A levél küldője hamis, az Egyesült Államokban bejegyzett fiókot használt, így a személyazonosságát nem tudta a rendőrség megállapítani, bár feltételezik, hogy az üzenet eredetileg Szíriából érkezett.

Coulibaly hűséget esküdött az Iszlám Államnak, míg a Kouachi fivéreket, akik a Charlie Hebdo elleni támadást elkövették, az Arab-félsziget al-Kaidája támogatta.

Kiszabadított túszokat menekítenek francia rendőrök a kóser élelmiszer-áruház előtt Forrás: AFP/Thomas Samson

Rábízták, kit támadjon

A levél írója Coulibalyra hagyta a következő célpont kiválasztását, de azt javasolta neki, hogy maradjon távol Párizs központjától – valószínűleg azért, mert a szerkesztőség elleni merénylet miatt ott megszigorították a biztonsági ellenőrzést.

Utasították arra is, hogy lépjen kapcsolatba a Kouachi fivérekkel, és készítsen videofelvételt. Egyúttal megígérték neki, hogy gondoskodnak a barátnőjéről, Hayat Boumeddiene-ről, aki a támadás előtt nem sokkal hagyta el Franciaországot, és Szíriába utazott.

Hayat Boumeddiene Isztambulon keresztül utazott Szíriába Forrás: AFP/Str