Vágólapra másolva!
Mintegy tizenhét órán át zajlott a Paks II. beruházás környezeti hatásairól szóló müncheni közmeghallgatás, Aszódi Attila kormánybiztos szerint elsősorban a zöldszervezetek érdeklődtek a beruházás iránt. 
Vágólapra másolva!

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos elmondta: a nyilvános fórum, amelyen néhány tucat érdeklődő vett részt, kedden délelőtt 11 órakor kezdődött, és este 10 óra után fejeződött be, majd szerdán még mintegy hat órán át tartott a civilekkel és zöldszervezetek képviselőivel.

A kormánybiztos szerint elsősorban nem a civil társadalom érdeklődött a beruházás iránt, sokkal inkább a németországi zöldszervezetek. Utóbbiak úgy vélekedtek, nagyon jó, hogy Németországot is bevonták a környezeti engedélyezési eljárásba, holott ez nem volt kötelező. Nagyon sok kérdés felvetődött, mindet megválaszolták - mondta Aszódi Attila.

Szerdán délután a helyi hatóságokkal és a német minisztérium által felkért szakértőkkel tanácskoztak. A megbeszélés rendkívül konstruktív légkörben zajlott, itt a hasonló kérdések megválaszolására másfél óra is elegendő volt - mondta a kormánybiztos.

Aszódi Attila felidézte, a Paks II. beruházás környezeti hatásairól tartott konzultációk célja, hogy a magyar engedélyező hatóság - a környezetvédelmi hatóság - értékelje a nemzetközi visszajelzéseket, és azok alapján hozza meg döntését. A nemzetközi konzultációkra 30 országot hívtak meg, közülük 11 jelezte, hogy szeretne részt venni.

A környezeti engedélyezés a terveknek megfelelően folyik, a meghallgatás-sorozatból még egy szerbiai helyszín van hátra - tette hozzá a kormánybiztos.