Nehéz lesz nem összeveszni Putyinnal

HORIZONTAL PRESIDENT OF THE REPUBLIC POLITICAL MEETING PORTRAIT-CLOSE-UP ATTITUDE Russian President Vladimir Putin chairs a meeting on agriculture in Russia's Rostov region on September 24, 2015. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEI NIKOLSKY
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
A NATO akár a kollektív védelemről szóló megállapodást is kész alkalmazni, ha Oroszország a légtérsértéseken kívül máshogy is Törökország területére téved. Mindezt egy magas rangú amerikai NATO-diplomatától tudta meg az Origo. Douglas Lute szerint kihívás, hogy a Nyugat Szíriában ne kerüljön konfliktusba Moszkvával.
Vágólapra másolva!

Az együttműködés és a konfliktus közötti érzékeny helyzetben van a NATO és Oroszország közötti viszony – a többi között erről beszélt európai újságíróknak, köztük az Origo munkatársának Douglas Lute, az Egyesült Államok NATO-nagykövete.

Douglas Lute szerint érzékeny a helyzet Forrás: AFP/John Thys

A budapesti amerikai követség bevonásával rendezett telefoninterjún az egykor altábornagyként szolgáló – és az amerikai sajtóban korábban csak háborús cárként emlegetett – diplomata Brüsszelből azt is elmondta: Szíria kapcsán katonai és politikai együttműködés is van a több mint 60 tagú nyugati koalíció és Moszkva között, de titkosszolgálati információkat az előbbi csak akkor fog megosztani az oroszokkal, ha a célokban egyetértenek.

Vagyis a hírszerzési együttműködés momentán kizárt,

lévén, hogy Oroszország Bassár el-Aszad elnök – egyelőre – feltétlen támogatója, az Egyesült Államok és szövetségesei viszont elzárkóznak attól, hogy a szír elnök szerepet kapjon a rendezésben.

Mindenki mindenki ellen

Douglas Lute elismerte, rendkívül bonyolult a helyzet Szíriában, hiszen az egyetlen közös legyőzendő ellenség, az Iszlám Állam ugyanúgy Aszad ellensége, mint a Nyugat által preferált, de az oroszokat igencsak zavaró, úgynevezett mérsékelt ellenzéki csoportok.

Aszadot viszont Moszkván kívül Irán és annak dél-libanoni síita szövetségese, a Hezbollah is támogatja. Mint mondta, az egyik legnagyobb kihívás most az, hogy a Nyugat Szíriában ne kerüljön konfliktusba Oroszországgal.

Nem akarnak konfliktusba keveredni Vlagyimir Putyin Oroszországával Forrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Nikolsky

Annak kapcsán, hogy az oroszok esetleg Irakban is bombázni kezdjék az Iszlám Államot (a síiták dominálta és Moszkva szíriai tevékenységét elégedetten nyugtázó bagdadi kormány kérésére), az amerikai NATO-nagykövet úgy fogalmazott: erre a nyugati koalícióval való együttműködés esetén lát esélyt, „az ettől független akciók csak bonyolítanák a helyzetet”.

Török–orosz veszélyek

A beszélgetésen szóba került az is, hogy orosz bombázók a napokban többször is megsértették a NATO második legerősebb hadseregével rendelkező Törökország légterét. Douglas Lute az Origo kérdésére azt mondta: a török hadsereg képes az ilyen incidensek kezelésére, de ha a helyzet úgy kívánja,

a NATO kész alkalmazni a kollektív védelemről szóló 5. cikkelyt.

Az ugyanakkor nem valószínű, hogy a szövetség védelmi minisztereinek csütörtöki találkozóján közös határozat szülessen a történtek elítéléséről, mert emiatt a NATO politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács hétfőn már „mélyen aggódott”.

Gyorsan eszkalálódhatnak a török légtérsértések Forrás: AFP/Saul Loeb

Lute nagykövet nem kívánta kommentálni azt az orosz magyarázatot, hogy a légtérsértés a légköri viszonyok okozta „baleset volt”, inkább ennek súlyos következményeire figyelmeztetett: „Az ilyen felelőtlen viselkedés könnyen okozhat veszélyes helyzeteket, amelyek gyorsan eszkalálódhatnak.”