775 embert kér az unió határőrizeti szervezete

Refugees and migrants aboard dinghies reach the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey on October 4, 2015. For the thousands of refugees and migrants landing on its beaches every day, Greece's Lesbos island is a step to safety an
Migránsok érkeznek Leszbosz szigetéhez
Vágólapra másolva!
Az unió határellenőrzési ügynöksége arra kérte a tagállamok vezetőit, hogy bocsássanak rendelkezésre 775 további határőrt a migrációs nyomás kezelése érdekében - áll a Frontex hétfőn kiadott nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

Az újonnan alkalmazandó határőrök elsősorban a görög és szicíliai határvédelmi egységeket segítik majd a vízi úton érkező migránsok regisztrálásában, de egy részük az unió szárazföldi határainak védelmében is részt fog venni - közölte az AFP-vel Eva Moncure, az ügynökség szóvivője. A 775 új határőr érkezésével a Frontex létszáma a hatszorosára növekszik a térségben, és eléri a 920 főt.

Migránsok érkeznek Leszbosz szigetéhez Forrás: AFP/Aris Messinis

Az uniós határellenőrzési ügynökségnek mintegy 300 fős legénysége teljesít szolgálatot a görög tengerpartok mentén járőröző hajókon, mintegy négyszázan pedig az olasz partok közelében dolgoznak. A Frontex legfrissebb adatai szerint az év eleje óta mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába. "Ez példátlan migrációs válság Európában a második világháború vége óta" - jelentette ki Fabrice Leggeri, az ügynökség vezetője.

A külső határokat kell védeni

"Ha minden ország a maga módján, a szomszédjaival való egyeztetés nélkül kezeli ezt a válságot, a migránsok folyama egyik országból a másikba fog ömleni, mindenki kárára. A tagországoknak meg kell érteniük, ahelyett, hogy rendőrök ezreit sorakoztatják fel a határaikon, hasznosabb lenne az Európai Unió külső határaira küldeni őket" - mondta Leggeri.