Az Osztrák Néppárt már keresi a koalíciós partnert

-
Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője nagy siker előtt áll
Vágólapra másolva!
Megkezdte a tárgyalásokat a lehetséges együttműködésről a hétvégi felső-ausztriai választás győztese. A tartomány néppárti vezetője bárkivel hajlandó együtt dolgozni.
Vágólapra másolva!

A lehetséges együttműködésről kezd tárgyalásokat a felső-ausztriai tartományi választás győztese, az Osztrák Néppárt (ÖVP) a többi párt vezetőivel - jelentette be Josef Pühringer, a tartomány néppárti kormányfője hétfőn.

A felső-ausztriai vezető nem szeretne senkit sem kizárni a közös munkából, azonban arról nem árult el részleteket, hogy az együttműködést milyen formában és melyik politikai erővel látja megvalósíthatónak. Azonban azt megerősítette, hogy

Az első megbeszélésekre már kedden sor kerül, Pühringer szerint október végén körvonalazódhat a jövőbeli tartományi kormány összetétele.

Kényelmetlen megoldás

A Der Standard című osztrák napilap elemzése szerint egy esetleges néppárti-szabadságpárti koalíció jelentené a legnagyobb erőt Felső-Ausztriában, azonban politikailag ez "kényelmetlen" megoldás lehet.

Az elemzés szerint a szociáldemokratákkal való néppárti koalíció matematikailag és politikailag is megalapozottnak tűnhet.

A szakértők figyelmeztetése szerint állandó támadási felület lehet, hogy éppen az a két párt kezdi meg a közös munkát, amely a legtöbb szavazót veszítette a 2009-es választás óta. Az elemzés aláhúzta: a szociáldemokraták és a szabadságpártiak koalíciója már csak azért sem jöhetne létre, mert az

FPÖ elnöke Heinz-Christian Strache jelen esetben kizárta ezt az opciót

és pártja egyértelműen kiállt amellett, hogy a legerősebb párt, vagyis a néppárt adja a tartományi vezetőt.