Megint tele volt velünk a világsajtó

bicske menekültek szeptember 3.
Vágólapra másolva!
Ahogy az az elmúlt napokban megszokottá vált, ismét bejárták a világsajtót a magyarországi migránsválság legfrissebb fejleményei.
Vágólapra másolva!

Szombaton a vezető hírek között már inkább a pénteki gyalogosmenet hatásai szerepeltek: főleg a mintegy 7 ezer migráns Münchenbe érkezése.

Az angol nyelvű sajtótermékek közül többen – a BBC és a The Guardian – percről percre követték az eseményeket, mások – a CNN, a The New York Times, a The Independent vagy a The Telegraph – terjedelmes összefoglalót szenteltek a történteknek.

Az utca emberének víziói

Megosztott nemzetről ír budapesti keltezésű tudósításában a Reuters. A brit hírügynökség megjegyzi, hogy amíg a Keleti pályaudvar aluljárójában egyesek szidalmazzák az ott lévő migránsokat, addig mások élelmet hoznak nekik vagy más módon segítenek. "Nézze csak meg őket, milyen mocskosak, isten tudja, milyen betegséget hordoznak, és Iszlám Államot akarnak csinálni az országunkból" - méltatlankodott egy buszra váró 56 éves férfi.

A jelenlegi legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-jelölthöz, Donald Trumphoz hasonlítja Orbán Viktor a The Washington Post, amennyiben mindkettejüknek ugyanaz a céljuk: kívül tartani a migránsokat az országukból. „Csakhogy amíg Trump csak álmodik arról, hogy falat építsen, Orbán ezt megtette” – írja az amerikai lap, amely terjedelmes cikkében érinti a migránsellenes plakátkampányt, de arról is értekezik, hogy a Fidesz ezt azért teszi, hogy szavazókat csábítson el a Jobbiktól.

Emlékezetesek maradtak az elmúlt napokban Magyarországon készült fotók is, a hét képei összeállításaiba a többi között a The Atlantic, a Reuters és a The Guardian választott közülük, volt, amelyik többet is.

A hét egyik legemlékezetesebb jelenete Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem maradtak le semmiről az orosz újságolvasók sem: a Russia Today, a Sputnik, a Kommerszant és az Izvesztyija is hírt adott a hazai krízisről.

Szégyen

A német nyelvű sajtóban – Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Neue Zürcher Zeitung, Die Presse, Der Standard – is előkelő helyen szerepeltek a szombati események. Utóbbi szombaton ismét kemény hangvételű kommentárban értekezik az Orbán-kormány migránspolitikájáról. A többi között azt írják, hogy a Nobel-békedíjas EU szégyene, ami Magyarországon történik, ahogyan az is kínos, hogy a Fidesz még mindig tagja lehet a keresztény értékeket rendre hangsúlyozó Európai Néppártnak.

Az eddigiekhez képest újdonság, hogy az izraeli Háárec is különtudósítót küldött Magyarországra. "Felháborít, ahogyan a magyar kormány a menekülteket kezeli - mondta a liberális lap munkatársának Kovács András egykori állami alkalmazott. - Az állami tévé migránsoknak hívja őket, eltagadva a tényt, hogy háborús menekültekről van szó."