Meghalt a Nagy Románia Párt alapítója

Corneliu Vadim Tudor
(FILES) This picture taken on December 18, 2006 shows President of "The Great Romania" nationalist Party (PRM) Corneliu Vadim Tudor delivering a speech against Romanian President Traian Basescu at the extraordinary meeting, as Basescu presented the official report about communism in Romania at the Romanian Parliament in Bucharest. Tudor died aged 65 on September 14, 2015. AFP PHOTO/DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Meghalt Corneliu Vadim Tudor román politikus, a populistának és idegengyűlölőnek tartott Nagy Románia Párt alapító elnöke.
Vágólapra másolva!

A szívelégtelenségben szenvedő politikust 65 éves korában, hétfőn érte a halál. A volt kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu egyik "udvari költőjeként" ismert Vadim Tudor 1990-ben a Romania Mare (Nagy Románia) hetilap főszerkesztőjeként nacionalista kirohanásokkal és

az újjáalakult történelmi pártok ostorozásával tett szert országos hírnévre,

majd népszerűségét kamatoztatva megalapította a populista, rendcsináló és nacionalista jelszavakat hangoztató Nagy Románia Pártot.

Corneliu Vadim Tudor Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

1992 és 2008 között szenátorként és a PRM elnökeként vett részt a román politikai életben, 2009-től 2014-ig európai parlamenti képviselő volt. Miután 2008-ban már nem jutott be a bukaresti parlamentbe, Vadim Tudor

2009-ben meghívta a PRM EP-listájára Gigi Becalit, a juhpásztorból lett médiamágnást,

aki a Steaua futballcsapat szponzoraként elnyert népszerűségével segített megszerezni a PRM-nek a brüsszeli képviselethez szükséges szavazatszámot.

Többször megpályázta a román államelnöki tisztséget: a legnagyobb támogatottságot 2000-ben érte el, amikor a voksok egyharmadát megszerezve Ion Iliescu ellenfeleként bejutott a második fordulóba, személyes népszerűségével pedig a PRM-t a bukaresti parlament második legerősebb pártjává tette.

Vadim Tudor ellenségként viszonyult a magyar kisebbséghez, a magyar politikusokat rendszeresen azzal vádolta, hogy egyetlen céljuk Erdély elszakítása.

Az indulatos szónoklatairól ismert politikus főleg a kommunista rezsim kiváltságosainak és a rendszerváltozás veszteseinek támogatását élvezte, és botrányt csapott a román parlamentben, amikor Traian Basescu román államfő bűnös rendszerként elítélte a kommunizmust.

A párt korábbi főtitkára, a magyarellenességéről elhíresült Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester megpróbálta eltávolítani Vadim Tudort az általa alapított párt éléről, de a pártütők kongresszusát a bíróság nem ismerte el.

Corneliu Vadim Tudor tavaly is indult az elnökválasztáson,

amikor a voksok 3,7 százalékát szerezte meg, majd a második fordulóban Victor Ponta szociáldemokrata államfőjelöltet támogatta. A kormányfő Facebook-bejegyzésben fejezte ki együttérzését Vadim Tudor családjának.