A dzsihadistákat nem lehet legyőzni a mostani stratégiával

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet nem lehet legyőzni a jelenleg alkalmazott eszközökkel - állapította meg éves jelentésében a Sratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete.
Vágólapra másolva!

A londoni székhelyű tekintélyes kutatóműhely szerint a terrorellenes "nemzetközi koalíciónak nem sikerült döntő sikereket elérnie az Iszlám Állam (IÁ) elleni" harcban. Emile Hokayem, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) Közel-Kelet-szakértője úgy véli, hogy

Szíria és Irak gyakorlati felosztását nem lehet meg nem történtté tenni. Szerinte a dzsihadisták terjeszkedésének megakadályozásához a Nyugatnak Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is szembe kell szállnia.

"A mostani stratégia teljesen hibás" - mondta Hokayem. Ahhoz, hogy a Nyugat fel tudja venni a küzdelmet az IÁ-val, a kurdokra és a szunnita muszlimokra van utalva - tette hozzá. Szerinte a nyugati országoknak politikai lépéseket kell tenniük ahhoz, hogy a kurdokat az oldalukra állítsák.
Az IISS szakértője úgy látja, hogy a szunnita muszlimok segítségére is szükség van annak megakadályozásához, hogy a terroristák tovább terjeszkedjenek a szunnita területeken.

Politikai és katonai megoldás kell

Aszad megbuktatásához politikai és katonai megoldásra egyaránt szükség van - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Nyugat nem vesz tudomást erről a "kemény valóságról". A brit kutatóintézet szerint eközben a nagyjából 25 ezer harcossal rendelkező IÁ "alkalmazkodónak és erősnek" bizonyul.

A terrorcsoport erőteljes jelenléte a helyi és nemzetközi médiában, amihez túszainak brutális lefejezése is hozzájárult, vonzóvá teszi az IÁ-t a potenciális dzsihadisták számára.