Videó a kijevi parlament előtti robbanásról

tüntetés, ukrán parlament
2689247 08/31/2015 Participants in a protest rally near Ukraine's Verkhovna Rada in Kiev. ??????? ????/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Kiszorították a tüntetőket a rendfenntartó erők a Törvényhozás előtti utcából Kijevben. A környező épületek tetején mesterlövészek vannak és újabb fegyveresek is érkeznek erősítésnek. A gránáttámadás egyik sérültje a belügyminiszter helyettese, az elkövető görkorcsolyán érkezett a tüntetéshez.
Vágólapra másolva!

A Ráda előtti gránáttámadás egyik sérültje Arszen Avakov helyettese, Vaszil Paszkal - jelentette be az ukrán belügyminiszter.

Az Origó úgy tudja, időközben elfogták a merénylőt, aki a térfigyelő kamerák felvételei szerint

görkorcsolyán érkezett a tüntetéshez, és a Szvoboda párt nevével ellátott pólót viselt.

Előzetes információk szerint korábban a Szics nevű önkéntes zászlóaljnál szolgált. Az elkövetőnél megtalálták a gránát biztosítószegét.

Radikális jobboldali tüntetők és rendőrök összecsapása a kijevi parlament előtt Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Időközben a rendfenntartó erők kiszorították a Törvényhozás előtti utcából a tüntetőket, és most a Kijev hotel térségében zajlanak kissebb csetepaték. A RIA Novosztyi úgy tudja, hogy egy eldobott utcakőtől súlyosan megsérült egy francia újságíró.

A környező épületek tetején mesterlövészek helyezkedtek el, erősítésként pedig azonosítók nélküli, gépfegyverekkel felszerelt karhatalmi erők érkeznek folyamatosan.

A tiltakozás azt követően vált erőszakossá, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs célú módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek. A tiltakozók útját rendőrsorfal állta el.

Az Interfax Ukraina helyi hírügynökség internetes oldalára feltette egy térfigyelő kamera felvételét, amelyen látható a robbanás pillanata. A hírügynökség helyszínen lévő újságírója szerint vélhetően gránátot dobhattak a rendőrök mögé.

Súlyos sérültek

Az önkormányzatoknak nagyobb önállóságot biztosító alkotmánymódosítás ellenzői és a rendvédelmi erők közötti összecsapásokban egy rendőr életét vesztette és az ukrán biztonsági erők legalább kilencven tagja sebesült meg - közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere korábban a 112.ua hírtelevíziónak elmondta, úgy értesült, hogy a történteknek van halálos áldozata. Ezt erősítette meg Avakov is, mondván, hogy

a tüntetőkkel összecsapó nemzeti gárda egyik tagja belehalt egy repesz okozta sebbe.

A rendőrök láb-, kéz-, szem- és fejsérüléseket szenvedtek, egyiküknek a detonáció térdből letépte az egyik lábát.

Tüntetők a kijevi parlament előtt Forrás: RIA Novosti

A TASZSZ orosz hírügynökség mintegy 30 sebesültről tud, jelentése szerint a mentők nem győzik a munkát, a sebesültek elszállításába rendőrségi járőrgépkocsik is bekapcsolódtak.

Néhány száz szélsőséges tüntető, zömében a Szabadság (Szvoboda) párt zászlai alatt előzőleg

botokkal, füstbombákkal és könnygázspay-vel támadt a rendőrökre, akik viszonzásul szintén könnygázt vetettek be.

A parlament épületének környékét könnygázfelhő árasztotta el. A törvényhozás kijáratait a biztonságiak lezárták.

Alkotmánymódosítás ellen tiltakoztak

A parlament előtti tüntetésre a Szabadság párti aktivisták mellett a parlamenti kormánytöbbséghez tartozó Oleh Ljasko Radikális pártja, valamint a Jobboldali Szektor (PSZ) szimpatizánsai mentek ki, hogy tiltakozzanak az alkotmány módosítása ellen, amely szerintük elősegíti a kelet-ukrajnai szakadár területek elszakadását Ukrajnától.