Orosz rakéta végezhetett a maláj géppel

Malaysia Airlines maláj gép holttest
Vágólapra másolva!
Feltehetően egy orosz gyártmányú Buk rakéta darabjait találták meg tavaly a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító gép ügyében vizsgálódó holland nyomozók a katasztrófa helyszínén.
Vágólapra másolva!

"A szakértők feltehetően egy Buk föld-levegő rakétarendszer bizonyos darabjait vizsgálják" - közölte a nyomozással megbízott Holland Biztonsági Iroda, amelynek emberei a tavaly nyáron Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító katasztrófájának helyszínén vizsgálódnak.

298 emberrel a fedélzeten

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata tavaly július 17-én

az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le

a fedélzetén 298 emberrel.

Rakétatalálatról beszéltek

A nyomozók korábban is egy rakétatalálatot neveztek meg a katasztrófa legvalószínűbb okaként, de most először beszéltek arról, hogy valószínűleg rakétadarabokat találtak a helyszínen. Hozzátették: továbbra sincs bizonyíték ok-okozati összefüggésre a katasztrófa és a rakétaroncsok között.

A Malaysia Airlines MH17-es járatának roncsai között Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Mint arról az Origo beszámolt, a Novaja Gazeta című független orosz napilap már májusban ezt valószínűsítette, amikor az orosz hadsereg befejezte a vizsgálatot a lelőtt gép ügyében, jelentésüket pedig a lap megszerezte.

A roncsok közt találták meg a Buk rakéta darabjait Forrás: AFP/Bulent Kilic

"Buk-M1 volt" - ezzel a címmel számolt be a lap a bizalmas jelentés végkövetkeztetéséről, amelyet egyhangúlag fogadtak el az orosz katonai szakértők, köztük a föld-levegő rakétát gyártó cég munkatársai.

Egymásra mutogatnak

A nyomozók hét olyan tárgyat találtak, amelyek a rakéta darabjai lehetnek - közölte a holland főügyészség szóvivője. Ukrajna és az Egyesült Államok szerint

a gépet egy olyan föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet Oroszország szállított a szakadároknak.

Oroszország viszont az ukrán hadsereget okolja a repülőgép tragédiájáért.

Az USA és Ukrajna az oroszokra gyanakszik, Oroszország az ukrán hadseregre Forrás: AFP/Bulent Kilic

A bűnügyi vizsgálatot folytató nyomozók jelenleg Hágában vitatják meg a szerencsétlenség okairól szóló előzetes holland jelentést. A végleges jelentés várhatóan októberre készül el.