Még bizonytalan, tovább csökken-e az áfa Romániában

Románia, élelmiszer, áfa, bolt, üzlet,
An employee arranges some fruits in a shop selling exclusively organic food in Bucharest on September 10, 2009. Organic products represent 1% of the food market in Romania as the European country exports of organic products reached 80 million euros last year, having soared by 60 percent compared to the previous year as estimated by the Romanian Ministry of Agriculture. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Elhalasztotta az új adótörvénykönyvről szóló parlamenti szavazást a román kormánykoalíció, így egyelőre nincs döntés a januártól tervezett négy százalékpontos általános áfacsökkentésről. Az élelmiszereket terhelő forgalmi adót júniustól már mérsékelték.
Vágólapra másolva!

Elhalasztották Romániában az áfacsökkentésről szóló parlamenti döntést. A júniusban már elfogadott, öt százalékpontos áfacsökkentést tartalmazó új adótörvényről azért kellett volna ismét szavazni, mert azt Klaus Iohannis államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek.

Halasztják a politikai döntést

Múlt héten a parlamenti pártok szakértői szintű egyezségre jutottak arról, hogy januártól egyelőre csak négy százalékpontos áfacsökkentést léptetnek életbe Romániában. A koalíciós pártok vezetői ezt javaslatként kezelik, és a politikai döntés előtt csütörtökön újabb pártközi egyeztetést tartanak.

Romániában júniustól már csökkentették az élelmiszerek áfáját Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Mint arról az Origo is beszámolt, Romániában június 1-től kiterjesztették az élelmiszerekre és a nem szeszes italokra a kedvezményes, 9 százalékos áfát az általános 24 százalékos kulcs helyett. Így azóta már nemcsak a kenyérre, hanem minden élelmiszerre ez a 9 százalékos kulcs érvényes.

Magyarországon csődöt hozna

Magyarországon egyelőre jelentős áfacsökkentésre nem lehet számítani - derült ki az Origo elemzéséből. Viszont

annak lehet örülni, hogy jövőre 5 százalékra csökken a sertéshús áfája.

További áfacsökkentés akkor lehetne rövid távon, ha az összes többi adótípusnál nem lenne kiesési veszély.