NATO bevetéséről beszélt egy cseh kormánytag

Szerb-Magyar határ Ásotthalomnál
Épül a pengedrótos kerítés a menekültek megfékezése céljából.
(migráció, honvédség, nato penge)
Vágólapra másolva!
Azonnal le kell zárni a schengeni övezet külső határait, és ezt az európai területet védeni kell a menekültek beözönlése előtt, a határok védelmébe pedig a NATO-nak is be kellene kapcsolódnia - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Ha megnézzük a térképet, Schengennek különleges formája van. Látjuk, hogy Görögország egyedül áll, míg a következő határ Magyarország. Kérdéses, hogy a macedón vagy a bolgár hadseregnek nincs-e szüksége a NATO segítségére" - mondta Andrej Babis a menekültválság kapcsán kedden Prágában újságírók előtt. Hangsúlyozta, hogy ha a schengeni határok védelmét a térség szélén álló országok képtelenek kezelni, a problémával magasabb szinten kell foglalkozni.

Válogatna a kormányfőhelyettes

Babis szerint az Európai Uniónak közölnie kell azon országok lakosságával, ahonnan a bevándorlók érkeznek, hogy képtelen befogadni tízmillió menekültet.

- mondta a cseh politikus.

A cseh kormányfőhelyettes úgy vélekedett: megfelelő helyen egy hatalmas menekülttábort kell létesíteni, ahol kiválogatnák azokat, akiknek valóban segítségre van szükségük. "Külön kell választani a menekülteket, az egyik oldalon azokra, akiknek valóban szükségük van segítségre, elsősorban az anyákat gyermekeikkel, és a másik oldalon a gazdasági bevándorlókra" - fejtette ki Babis.

A jelenleg hatályos európai szabályok szerint a menekültekről annak az országnak a hatóságai kötelesek gondoskodni, amelyben a menekültek először léptek az Európai Unió területére. Ebből kifolyólag a legnagyobb nyomás Görögországra és Olaszországra nehezedik - jegyezte meg a CTK hírügynökség.

A kvótát elutasítják

Az Európai Bizottság a problémát a közelmúltban kötelező kvótarendszerrel javasolta megoldani, ezt azonban az EU csúcstalálkozóján elutasították. Csehország azon államok közé tartozik, amelyek elutasítják, hogy a brüsszeli javaslat alapján az egyes országok fogadjanak be bizonyos számú menekültet.

A cseh kormány ugyanakkor úgy döntött, hogy 2017-ig 1500 menekültet befogad.

Werner Faymann osztrák kancellár kedden bírálta Csehország, Lengyelország és a balti államok menekültügyekkel kapcsolatos politikáját. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő az osztrák bírálatot visszautasította, és nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Csehország a menekültügy kapcsán "felelősen viselkedik".