Kizárták saját pártjából Jean-Marie Le Pent

HORIZONTAL FN POLITICAL PARTY EXTREME RIGHT PARTY POLITICAL PARTY SUMMER SEMINAR NATIONAL FLAG POLITICAL ACTIVIST POLITICAL SUPPORTER PRESIDENT OF POLITICAL PARTY WOMAN POLITICIAN PERSON-POLITICS FATHER FAMILY BUST SUNGLASSES THREE-QUARTER FACE FLAG Frenc
Jean-Marie és Marine Le Pen - Ellentétes irányok
Vágólapra másolva!
Lánya kezdeményezésére kizárták saját pártjából Jean-Marie Le Pent. A 87 éves francia politikus már régóta szembefordult Marine Le Pen politikájával, aki a Nemzeti Front szélesebb körű elfogadtatására törekszik. 
Vágólapra másolva!

A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) kizárta a pártból alapítóját, a 87 éves Jean-Marie Le Pent.

A politikus 1972-ben alapította a pártot, és csaknem negyven éven át volt az elnöke,

mielőtt 2011-ben átadta az irányítást lányának, Marine Le Pennek, aki azóta a Nemzeti Front politikájának szélesebb körű elfogadtatására törekszik.

Jean-Marie és Marine Le Pen - Ellentétes irányok Forrás: AFP - Valery Hache

Marine az elmúlt években megpróbálta megszabadítani bevándorlásellenes pártját annak antiszemita arculatától, és kibővíteni szavazóbázisát a 2017-es francia elnökválasztásra készülve.

Eddig a legjobb eredmény

Az FN eddigi legjobb eredményét érte el az idei márciusi helyhatósági választáson, ahol a voksok 25,97 százalékával a második lett a pártok szerinti bontásban. A legutóbbi felmérések szerint Marine Le Pen a következő elnökválasztáson akár bejuthatna a második fordulóba is, bár győzelemre egyelőre nem esélyes.

Az apa nem értett egyet az irányváltással,

és nyílt háborút indított lánya ellen. Nemrégiben azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról korábban hangoztatott, bagatellizáló véleményét.

Marine Le Pen szélesebb támogatást akar pártjának Forrás: AFP/Fred Dufour

Bagatellizálta a gázkamrákat

A kizárás közvetlen előzménye pedig egy interjú, amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a II. világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét, valamint kijelentette: eltúlzottnak tartja azt, ahogy a lánya irányítása alatt az új FN-vezetés az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik.