800 ezer menedékkérővel számol Berlin

MERKEL, Angela Brüsszel, 2015. július 13.
Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart az Eurócsoport pénzügyminisztereinek a görög adósságválság ügyében összehívott tanácskozása után Brüsszelben 2015. július 13-án, miután hajnalban kompromisszumo
Brüsszel, 2015. július 13. Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart az Eurócsoport pénzügyminisztereinek a görög adósságválság ügyében összehívott tanácskozása után Brüsszelben 2015. július 13-án, miután hajnalban kompromisszumos javaslat született a harmadik görög mentőcsomagról. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Vágólapra másolva!
A német belügyminiszter új megoldások szükségességéről beszélt a vártnál több menedékkérő miatt, miután a tavaszi 450 ezres becslésekkel szemben Berlin már arra számít, hogy az év végére a 800 ezret is elérheti a németországi menedékkérők száma.
Vágólapra másolva!

A német kormány új előrejelzése szerint akár a 800 ezret is elérheti a Németországba érkező menedékkérők száma az idén.

Eddig 450 ezerre számítottak

A 450 ezer menedékkérőre vonatkozó, még tavasszal közzétett előző prognózist főleg az utóbbi másfél hónap drámai fejleményei miatt kellett drasztikusan módosítani - mondta Thomas de Maiziere belügyminiszter.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter (jobbra) már 800 ezer menedékkérőről beszél Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Csak júliusban 83 ezer ember lépett be Németországba azzal a szándékkal, hogy menedékjogot kérjen, ezért a miniszter szerint "új utakra kell lépni", mert "új megoldásokra" és "európai megoldásokra" van szükség.

Merkel is megoldást keres

Mint arról az Origo is beszámolt, néhány napja

Angela Merkel is új megoldást sürgetett: a német kancellár közös európai menekültpolitikát szorgalmazott.

Úgy vélte, a menekültügy inkább lefoglalja majd a következő években az Európai Uniót, mint például a görög adósságválság.

Angela Merkel német kancellár közös európai menekültpolitikában látja a megoldást Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Angela Merkel arról is beszélt,

nem adhatunk menedékjogot mindenkinek, aki azt gondolja, hogy nálunk van esélye munkát szerezni.

Németországba az idén eddig 300 ezernél is több menedékkérő érkezett. A délszláv háború idején, 1992-ben 440 ezer menedékkérőt regisztráltak.