Elviszi, de újratelepítheti Patriot rakétáit az USA

Német Patriot-rendszer Kahramanmarasban
Vágólapra másolva!
Visszavonja az Egyesült Államok a Törökország déli határára még 2013-ban, egy NATO-küldetés miatt telepített Patriot rakétáit. Az ütegeket tehát leszerelik, de ha szükséges, egy hé alatt újratelepíthetik a rendszert.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok visszavonja a Törökország déli határához telepített Patriot rakétaelhárító ütegeit a Szíria irányából várható fenyegetés újraértékelése után. Hasonló bejelentést tett a hét végén Berlinben Ursula von der Leyen német védelmi miniszter is.

Még 2013-ban telepítették

Az Egyesült Államok, Németország és Hollandia 2013 elején, Ankara kérésére telepített Patriot rakétákat Törökországba az Active Fence, vagyis Aktív Kerítés kódnevű NATO-küldetés részeként. A hollandok idén januárban befejezték küldetésüket, helyüket a spanyolok vették át.

Német Patriot-rendszer Kahramanmarasban Forrás: AFP/John Macdougall

Ankara a több mint négy éve tartó, véres szíriai polgárháború eszkalálódásának hatására fordult szövetségeseihez segítségért. Az Egyesült Államok szükség esetén kész egy héten belül visszatelepíteni a Patriot-egységeket Törökországba.

Már az Iszlám Állam fenyeget

A visszavonás oka, hogy

Törökország területét inkább az Iszlám Állam fenyegeti, mint a szíriai kormány hadserege.

A rakéták kivonását azután jelentették be, hogy Törökország megnyitotta incirliki légitámaszpontját az amerikai harci gépek előtt az Iszlám Állam hadállásai elleni támadásokhoz.