Meghalt Egon Bahr

Egon Bahr HORIZONTAL
SPD politician Egon Bahr appears on the German ZDF talk show 'Maybrit Illner' in Berlin, Germany, 06 March 2014. Photo: Karlheinz Schindler - NO WIRE SERVICE
Vágólapra másolva!
Életének 93. évében elhunyt Egon Bahr német szociáldemokrata politikus, a második világháború utáni NSZK úgynevezett keleti politikájának meghatározó alakja.
Vágólapra másolva!

A német szociáldemokrata párt (SPD) szóvivőjének tájékoztatása szerint Egon Bahr szívrohamban halt meg csütörtökre virradó éjjel.

Egon Bahr dolgozta ki a "közeledéssel a változásokért" néven ismert külpolitikai koncepciót, amely szerint a szembenállás helyett a kapcsolatok normalizálására kell törekedni a vasfüggöny keleti oldalán fekvő országokkal.

Egon Bahr sokat tett a keleti és a nyugati országok viszonyának rendezéséért Forrás: Picture-Alliance/AFP/Karlheinz Schindler

Az SPD előrelátó gondolkodójaként számon tartott politikusnak nagy szerepe volt abban, hogy az NSZK első, Willy Brandt vezette szociáldemokrata kormánya 1970-ben alapszerződésben rendezte Bonn viszonyát a Szovjetunióval és Lengyelországgal, majd 1972-ben az NDK-val és 1973-ban Csehszlovákiával.