Áttörtek a menekültek a macedón határon

macedónia menekültek migránsok görög határ
Migrants wait to cross the Macedonian-Greek border near the town of Gevgelija on August 20, 2015. Macedonian special police forces arrived this morning and blocked the illegal border crossing between Macedonia and Greece."Government of Macedonia has declared the state of emergency in the region of country's southern and northern border and in accordance with the law to open a possibility for appropriate engagement of the army of Macedonia,”official said.AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
Több ezer menekült jutott be Macedóniába Görögországból szombaton, miután áttörtek a határon. A rendőrök villanógránátokkal próbálták feltartóztatni a tömeget, sikertelenül. A legtöbben Szerbián és Magyarországon keresztül az Európai Unióba szeretnének eljutni.
Vágólapra másolva!

Áttörte a rendőrkordont, és bejutott Macedóniába több ezer bevándorló Görögországból, miután a rendőrök hasztalan próbálták feltartóztatni a tömeget. A Reuters hírügynökség riportere szemtanúja volt annak, hogy a macedón rendőrök a görög határ mentén két, erős fény- és hanghatással járó villanógránátot vetettek be.

Migránsok a görög–macedón határnál Forrás: AFP/Robert Atanasovski

A Macedóniába bejutni akaró bevándorlók, menekültek tömegét ezzel azonban nem tudták feltartóztatni,

több ezer ember áttört a rendőrök vonalain, és bejutott a jugoszláv utódállamba.


Előző nap délután egy macedón belügyi szóvivő még azt állította, hogy Macedónia beenged bevándorlókat, de csak annyit, amennyit el tud látni, illetve el tud szállítani. Ezt megelőzően viszont, pénteken reggel a rohamrendőrség könnygázt és villanógránátokat vetett be, hogy feloszlasson egy több ezer fős, bevándorlókból álló tömeget a határon.

Az érintettek a görög Idomeni falu és a macedón Gyevgyelija város közötti senki földjén rekedtek. A rendőrök segítésére a kormány katonákat is kivezényelt, ennek ellenére néhány százan már pénteken áttörtek a határon.

A hírügynökségek szerint a legtöbben Szerbiába és onnan Magyarországon keresztül más uniós tagállamokba szeretnének eljutni.

Szkopjéban csütörtökön jelentették be, hogy a macedón kormány kihirdette a rendkívüli állapotot az ország déli és északi határsávjában a balkáni államba érkező migránstömegek miatt. A macedón rendőrség a macedón–görög határszakaszon járőrözik, ahol megpróbálják megakadályozni a migránsokat abban, hogy bejussanak az országba.

A macedón kormány augusztus 20-án hirdetett ki rendkívüli állapotot a menekültek miatt Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Nikola Gruevszki macedón kormányfő a rendkívüli állapotot bejelentve azt hangsúlyozta: országának nincs kapacitása arra, hogy ellássa és segítse a naponta az országba érkező mintegy kétezer migránst.

Csak az utóbbi egy hónapban majdnem 39 ezer migránst regisztráltak Macedóniában, többségük Szíriából indult útnak.