Merkel közös európai menekültpolitikát akar

MERKEL, Angela Brüsszel, 2015. július 13.
Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart az Eurócsoport pénzügyminisztereinek a görög adósságválság ügyében összehívott tanácskozása után Brüsszelben 2015. július 13-án, miután hajnalban kompromisszumo
Brüsszel, 2015. július 13. Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart az Eurócsoport pénzügyminisztereinek a görög adósságválság ügyében összehívott tanácskozása után Brüsszelben 2015. július 13-án, miután hajnalban kompromisszumos javaslat született a harmadik görög mentőcsomagról. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Vágólapra másolva!
Angela Merkel szerint a menekültügy inkább lefoglalja majd az Uniót, mint például a görög adósságválság, ezért a német kancellár közös európai menekültpolitikát sürgetett.
Vágólapra másolva!

Közös európai politikára van szükség a menekültválság kezeléséhez a német kancellár szerint. Angela Merkel tévényilatkozatában kiemelte:

a menekültügy a közeli jövőben sokkal inkább lefoglalja majd az Európai Uniót, mint a görög adósságválság

vagy az euró stabilitásának kérdései.

Az EU szégyene a kerítés?

Arra a kérdésre, hogy osztja-e a koalíciós társ szociáldemokraták elnökének véleményét, miszerint a magyarországi határkerítés az EU szégyene, azt mondta, "egyáltalán nem kielégítő a helyzet", és

mert egyes tagállamok nem tudják betartani az előírásokat, máshol pedig nem végzik jól a menedékkérők regisztrációját.

Angela Merkel szerint az EU-t jobban egyre jobban leköti a menekültválság Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ebben a helyzetben a kancellár szerint új uniós menekültügyi politikára van szükség. Szerinte

Hozzátette: össze kell hangolni a menekültügyi ellátás normáit és színvonalát, és közösen kell megvizsgálni azt is, hogy mely harmadik országokat kell besorolni a biztonságos országok közé.

Megbírkóznak a feladattal

Hozzátette, hogy az új közös politikáról már tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és konzultál majd Francois Hollande francia államfővel. A németországi helyzetről azt mondta: meg tudnak birkózni a feladatokkal, de ehhez mindenkit mozgósítani kell.

Angela Merkel egy bevándorló kislánnyal egy televíziós műsorban Forrás: Origo

Merkel elítélte a menedékkérőket befogadó állomások elleni támadásokat. Azt mondta, hogy a Németországban védelmet kérő emberek elleni erőszak "nem méltó országunkhoz", és "minden embernek joga van ahhoz, hogy emberként bánjanak vele".

A kancellár ugyanakkor azt is mondta,

Németországba az idén eddig 300 ezernél is több menedékkérő érkezett. A délszláv háború idején, 1992-ben 440 ezer menedékkérőt regisztráltak.