A hőség miatt korlátozzák az áramfogyasztást

Vágólapra másolva!
Egyelőre mérsékelik a Lengyelországban elrendelt legmagasabb fokú áramfogyasztás-korlátozást, mivel az átviteli rendszer stabilizálódik – jelentette be Janusz Piechocinski lengyel gazdasági miniszter; a lengyel kormány ugyanakkor ezt megelőzően rendeletet fogadott el, mely lehetővé teszi az újabb megszorításokat.
Vágólapra másolva!

A keddi kormányülésen elfogadott rendelet értelmében a nagyfogyasztókra vonatkozó áramfogyasztás-korlátozások augusztus végégig maradnak érvényben „a hosszan tartó hőség és szárazság miatt". A nagyfogyasztók közé a 300 kilowattnál magasabb teljesítményre szerződtetett üzemeket, intézményeket sorolják, a kórházak kivételével.

Rugalmas szabályozás

A rendelet lehetővé teszi a korlátozások rugalmasabb szabályozását. Az érvényes lengyel jogszabályok szerint egyébként csak 72 óráig érvényes korlátozásokat lehetne bevezetni. Ez az idő „az előrejelzett időjárási viszonyokra való tekintettel elégtelennek bizonyulhat az országos villamosenergia-ipari átviteli hálózatra nézve" - áll a lengyel gazdasági minisztérium honlapján közzétett rendeletben.

Túlterhelt a hálózat

Hétfőn a lengyel villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító (PSE SA) a legmagasabb, 20-as fokú korlátozást a túlterhelt átviteli hálózat miatt vezette be. A tehermentesítéssel a teljes hálózati üzemkiesést akarták megelőzni.

1600 vállalatot érint

A kisfogyasztókra, háztartásokra nem vontakozó korlátozások Ewa Kopacz miniszterelnök hétfő délutáni közlése szerint mintegy 1600 vállalatot érintettek. Kopacz a nagyobb áramfogyasztást igénylő készülékek - mosógépek, mosogatógépek, klímaberendezés – mérsékelt használatára szólította fel a lakosságot.