Washington elengedi az Izraelnek való kémkedésért elítélt Pollardot

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kormánya arra készül, hogy szabadon bocsáttassa Jonathan Pollardot, az amerikai haditengerészeti hírszerzés volt tisztjét, akit 1987-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, amiért Izraelnek kémkedett - közölte pénteken hivatalos személyekre hivatkozva a The Wall Street Journal online kiadása.
Vágólapra másolva!

A 60 éves Pollard elengedésével több évtizedes nézeteltérés zárulhat majd le az Egyesült Államok és Izrael között. Az értesülést megszellőztető napilap szerint az amerikai kormányzatban többen abban bíznak, hogy a lépés segít majd csökkenteni a feszültséget a két ország viszonyában az iráni atomprogramról megkötött megállapodás után, amelyet Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök mindig is hevesen ellenzett.

A The Wall Street Journal egyes informátorai szerint Pollard elengedése hetek, mások szerint viszont csak hónapok múlva esedékes. Egy kormányzati forrás szerint Pollard feltételes szabadlábra helyezésének mérlegelése csak novemberben kezdődhet meg.

Túlzásokba estek

Támogatói szerint Pollardra túlságosan kemény büntetést szabtak ki, mint rámutatnak, az Egyesült Államok és Izrael szövetségese egymásnak, és az általa kiszolgáltatott információ nem okozott kárt Amerikának, ráadásul a konkrét értesülésekhez Izrael már korábban is hozzáférhetett. Az elítélt emellett cukorbeteg és magas vérnyomástól is szenved.

Az észak-karolinai Butner szövetségi börtönében fogva tartott Pollard szabadon bocsátását Netanjahu kormányfő évek óta személyesen szorgalmazza. Az elítélt kém esete miatt egyébként, mint azt volt és jelenlegi izraeli tisztségviselők mondják, az izraeli hírszerző szervek csaknem három évtizede visszafogták az amerikai kormány elleni kémkedést.