Videón a Köpcös utolsó másodpercei a börtönből

Vágólapra másolva!
Közzétették a legszigorúbban őrzött mexikói börtön biztonsági kameráinak felvételeit a mexikói hatóságok, miután néhány nappal korábban megszökött onnan az ország első számú drogbárója, az El Chapo, azaz a Köpcös néven ismert Joaquín Guzmán.
Vágólapra másolva!

A képsorokon az látszik, ahogy a Sinaloa-kartell vezetője a börtöncellájában fel-alá járkál, majd leül az ágyára, gyorsan cipőt cserél, odamegy a cellában lévő zuhanyozóhoz, lehajol és eltűnik.

Monte Alejandro Rubido mexikói biztonsági szakértő a videofelvétel kapcsán azt mondta,

a zuhanyozó és a vécé kiesnek a biztonsági kamerák látószögéből,

hogy ezzel védjék a fogvatartottak intimszféráját. A felvételt a Twitteren is sokan megosztották.

Mint később kiderült, a tusoló alatt egy másfél kilométer hosszú alagút kijárata rejtőzött, amin keresztül El Chapo megszökött cellájából.

A mexikói hatóságok a föld alatti járatról készült felvételeket is közölték. Ezek tanúsága szerint egy 1,7 méter magas, 80 centiméter széles, elektromos világítással, valamint szellőzőrendszerrel ellátott alagútról van szó. A képsorok egy sínekre szerelhető motoros kocsit is mutattak, amivel a földet szállították el a járatból.

Bent is volt "embere"

A hatóságok számára nyilvánvaló, hogy a gengszternek mind a börtönön kívül, mind az intézményen belül voltak segítői.

Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Ahogyan arról az Origo beszámolt, Guzmánnak július 11-én este kilenc óra tájban veszett nyoma, és a biztonsági erők azóta is keresik. A bűnöző legutóbb 2001-ben szökött meg a börtönből.

A körözött drogbárók amerikai listáján az első helyen szerepelt.

A Forbes magazin a világ legnagyobb hatalmú gengsztereként tartja számon, a Sinaloa-kartell pedig a mexikói drogháború meghatározó szereplője.