Athén igent mondott a megszorításokra

Athén, 2015. július 15.
Rohamrendőrök és a megszorítások ellen tüntetők összecsapása Athénban 2015. július 15-én. (MTI/AP/Emilio Morenatti)
Athén, 2015. július 15. Rohamrendőrök és a megszorítások ellen tüntetők összecsapása Athénban 2015. július 15-én. (MTI/AP/Emilio Morenatti)
Vágólapra másolva!
Egy éjszakába nyúló vitát követően a görög parlament megszavazta a sokak által mereven elutasított megszorításokat. Közben összecsapások kísérték az athéni parlament előtt a megszorítások ellen rendezett tömegtüntetést. A rendőrök paprikasprayt és könnygázt vetettek be a rájuk Molotov-koktélokkal és kövekkel támadó fiatalok ellen. Ötven tüntetőt őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Minden képviselőnek nyilvánosan kellett szavaznia az éjjel 1-kor tartott voksoláson. Zoi Konsztantopulu parlamenti elnök az intézkedéseket "szociális népirtásnak" nevezte és nem szavazta meg a csomagot, majd nemmel szavazott. Yanis Varoufakis volt pénzügyminiszter sem támogatta a javaslatokat.

Yanis Varoufakis Forrás: Alapblog

A rendőrök paprikasprayt és könnygázt vetettek be a rájuk Molotov-koktélokkal és kövekkel támadó többtucatnyi álarcos fiatal ellen. A rendbontók kirakatokat törtek be és legalább egy autót felgyújtottak. Az erőszak láttán a békés demonstrálók menekülni kezdtek. A rendőrség közölte, hogy

legalább 50 embert őrizetbe vettek.

A hatóságok közlése szerint több mint 12 ezren gyűltek össze a parlament épülete előtti Szintagma téren, hogy tiltakozzanak a Görögország és hitelezői között hétfőn kötött megállapodás ellen. "Nemet mondunk a privatizációra, mentsük meg a kikötőket, a DEI-t (a nemzeti energiavállalatot), a kórházakat" - olvasható a parlament előtt elhelyezett egyik transzparensen.

"Azért vagyok itt, mert a kormány nem vette figyelembe a július 5-i szavazásunkat (a hitelezők által javasolt reformintézkedésekről tartott referendumot)" - mondta a 28 éves Heleni, a tüntetés egyik résztvevője.

Nem akarnak megszorításokat

Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a törvényhozásban megkezdődött a vita az újabb megszorító intézkedésekről, amelyek elfogadását a nemzetközi hitelezők követelték Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.

Molotov-koktéllal támadtak a tüntetők a rendőrökre Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

Lemondással fenyeget a kormányfő

Röviddel a parlamenti vita kezdete előtt a radikális baloldali Sziriza élén álló Alexisz Ciprasz görög kormányfő azzal fenyegette meg párttársait, hogy lemond, ha nemmel szavaznak az első reformokról szóló törvényjavaslatra. A kormánypárt szélsőbaloldali platformja és koalíciós partnere is ellenzi az újabb megszorításokat.

Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter a szavazás előtt Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a görögök több mint 70 százaléka amellett áll ki, hogy a parlament hagyja jóvá az országot az összeomlástól megóvó mentőcsomaghoz szükséges intézkedéseket.