Tízezrek vesznek részt a srebrenicai megemlékezésen

Vágólapra másolva!
Mintegy 90 külföldi delegáció és körülbelül 50 ezer ember részvételével megkezdődött szombat délelőtt a srebrenicai mészárlás 20. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés.
Vágólapra másolva!

A kelet-boszniai Srebrenica melletti Potocari emlékhelyre ellátogatott a horvát, a montenegrói, a macedón és a szlovén köztársasági elnök, Törökország, Szerbia és Albánia miniszterelnöke, valamint számos külügyminiszter és nagykövet.

Az Egyesült Államok delegációját Bill Clinton egykori elnök vezeti, az ő elnöksége idején történt a mészárlás. Emellett jelen van a hágai Nemzetközi Törvényszék elnöke, Theodor Meron és Serge Brammertz hágai főügyész is.

Nyolcezer férfit és fiút mészároltak le Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője lemondta részvételét az iráni atomprogramról folyó tárgyalások miatt, de videóüzenetben fordult a megemlékezés résztvevőihez, amelyben hangsúlyozta, hogy „a srebrenicai mezőkön Európa újkori történelmének legsötétebb lapjait írták tele”.

Moszkva nem küldött senkit

A megemlékezésen a korábbi információkkal szemben Oroszországnak nincs képviselője. Petar Ivancov, Moszkva szarajevói nagykövete azért mondta le részvételét, mert szerinte a szervezők túlságosan „átpolitizálták” a megemlékezést.

A szervezőbizottság tagjai néhány napja azt mondták, az orosz nagykövetet nem látnák szívesen a megemlékezésen, miután szerdán megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a brit határozati javaslatot, amely népirtásként ítélte volna el a srebrenicai tömegmészárlást.

Az emlékműsor keretében 17 személy szólal fel, majd eltemetik a mészárlás 136 újonnan azonosított áldozatát.

Eltemetik az újonnan azonosított áldozatokat Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

A népirtás tagadása sérti az áldozatokat

A srebrenicai mészárlás nem spontán katonai akció volt, hanem egy terv része, népirtás történt, amit a legmagasabb állami szinten találtak ki, és aki ezt tagadja, az sérti az áldozatokat – jelentette ki Serge Brammertz hágai főügyész.

Emlékeztetett arra, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék eddig 20 ember ellen emelt vádat, és szinte mindenkit bűnösnek talált a srebrenicai mészárlás ügyében, de a két fő felelősnek tartott Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Ratko Mladic egykori hadseregparancsnok ellen folyó eljárások még nem zárultak le.