Fokozott biztonsági intézkedések Munkácson

Ungvár, 2015. július 12.
Az ukrán nemzeti gárda géppuskása figyeli a Csap-Kijev főútvonalat Ungvár határában 2015. július 12-én, egy nappal azután, hogy tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet feg
Ungvár, 2015. július 12. Az ukrán nemzeti gárda géppuskása figyeli a Csap-Kijev főútvonalat Ungvár határában 2015. július 12-én, egy nappal azután, hogy tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között. A lövöldözésben, amely másfél óra után az autóúton folytatódott, a PSZ sajtószolgálata szerint a szervezet két tagja életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. MTI Fotó: Nemes János
Vágólapra másolva!
A múlt hét végén kirobbant fegyveres összetűzés miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be Munkácson, a városban megerősítették a kulcsfontosságú létesítmények őrzését, lemondták a tömegrendezvényeket – jelentette be hétfőn Lengyel Zoltán polgármester.
Vágólapra másolva!

Semmi tömegrendezvény

Az elöljáró a Mukachevo.net munkácsi hírportálnak elmondta: a városban nyugalom van, a fegyveres összetűzés nem folytatódik,

a polgármesteri hivatal azonban elrendelte valamennyi közműszolgáltató és állami objektum megerősített őrzését.

Munkácson a Jobb Szektor (PSZ) szervezetnek nincsenek fegyveresei, a helyzet egyelőre változatlan – tette hozzá. Mint közölte, elképzelése sincs arról, hogyan fognak alakulni a fejlemények.

Az ukrán nemzeti gárda egy tagja figyeli a Csap-Kijev főútvonalat Ungvár határában vasárnap Forrás: MTI/Nemes János

Lengyel Zoltán az Origónak megerősítette, hogy a városban elnapoltak minden hivatalos rendezvényt. A helyi egyetem diplomaosztója is elmaradt, a lakosságot pedig arra kérték, hogy kerüljék el a nagy tömegeket vonzó szórakozóhelyeket.

Várható volt

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a munkácsi lövöldözésről azt monda, hogy amikor egy országban a hivatalos adatok szerint körülbelül egymillió lőfegyver van engedély nélkül magánkézben, ez várható volt.

Civilek is sérültek

Munkácson múlt szombaton három halálos áldozatot követelő és 11 ember, közte négy civil sebesülését okozó fegyveres összetűzés robbant ki a PSZ szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között egy sportkomplexumban, és a konfliktusba a rendőrség is beavatkozott. A tűzharcban, amely a városban, majd a mellette elhaladó forgalmas autóúton is folytatódott, a PSZ fegyveresei Kalasnyikov gépkarabélyokon kívül harckocsi-elhárító gránátvetőket, golyószórókat és mesterlövész puskákat is bevetettek.

Egy kerékpáros a kommandósok ellenőrzőpontja mellett Munkácson Forrás: MTI/Nemes János

Azt mondják, Lanyo kezdte

A PSZ menekülő fegyvereseit a hatóságok szombaton megadásra szólították fel. A tűzharc után a Munkács környéki hegyek közé visszavonult PSZ-egység parancsnoka egy közösségi oldalra feltett videofelvételen azt mondta, Lanyo kezdeményezte a találkozót a PSZ kárpátaljai szervezetével, mert nem tetszett neki, hogy a PSZ járőrei ellenőrzésük alá vonták a kárpátaljai határátkelőhelyeket, és akadályozták az ott folyó csempészést.

A hegyek közé menekültek

Vasárnap a Jobb Szektor fegyveresei a Munkácstól északra fekvő hegyek közé menekültek. A késő esti órákban több helybéli is szórványos lövöldözést vélt hallani a Lóka (ukránul: Lavki) falu környéki erdőkből. Hétfő reggel a környékbeli településeken lakók szerint az éjszakai hajtóvadászat során a Jobb Szektor legalább 15 tagját lőtte le az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

A fegyveresek által hátrahagyott járművek Forrás: http://www.mukachevo.net/

Ezzel szemben a legfrissebb hivatalos jelentések szerint csupán annyi biztos, hogy a fegyvereseket bekerítették ugyan, de senki sem tudja, hogy konkrétan hol is vannak. Vasárnap délután hátrahagyták egy halottjukat, és sorsukra hagyták további két súlyosan sebesült társukat, akik megadták magukat a rendőröknek. Később a járműveiket is megtalálták, amelyekből kifogyott az üzemanyag. A fegyveresek gyalogosan menekültek tovább.

Az EBESZ figyel

A Csap-Kijev főútnak az a szakasza, ahol a harcok folytak, még hétfőn is le volt zárva.

Vasárnap Munkácsra érkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának küldöttsége, amelynek tagjai találkoztak Lengyel Zoltán polgármesterrel, a rendvédelmi szervek helyi és Kijevből Munkácsra érkezett vezetőivel, és felkeresték a kórházat, ahol a tűzharc sebesültjeit ápolják.

Fegyveresek és harckocsi egy kommandós ellenőrzőponton Munkácson Forrás: MTI/Nemes János

A város körül fokozott biztonsági intézkedések tapasztalhatók, a rendőrök több közúti ellenőrzőpontot állítottak fel, nagy erőkkel van jelen a rendőrségen kívül az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), valamint a hadsereg.

Az EBESZ munkatársai látták, amint

Munkács felé tart egy 11 páncélozott csapatszállító járműből, két katonákkal teli teherautóból és egy üzemanyag-szállító tartálykocsiból álló menetoszlop,

a város közelében pedig az SZBU tíz páncélozott kisbuszával találkoztak. Az EBESZ-ben közölték, hogy továbbra is figyelemmel követik a fejleményeket Kárpátalján.

Mindenkinek felelnie kell

Olekszandr Turcsinov, az Ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács vezetője szerint mindenkinek felelnie kell a törvény előtt, akinek bármi köze volt a munkácsi lövöldözéshez. Az ügyészség időközben kihallgatásra rendelte a konfliktus első számú részesét, Mihajlo Lanyo képviselőt, valamint a Kárpátalja legbefolyásosabb politikusaként ismert Viktor Balogát.