Magyar határőrök is érintettek lehetnek a csempészetben

NAV, cigaretta, csempészet,
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a kárpátaljai vámparancsnokság vezetőit hétfőn az Ukrán Állami Pénzügyi Szolgálat, a helyükre Ukrajna más megyéiből vezényelnek munkatársakat. Munkács polgármestere szerint a csempészethez a határ mindkét oldalán szükséges a korrupció.
Vágólapra másolva!

Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki a Jobb Szektor szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között. A konfliktus több forrás szerint is a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze.

A magyar határőrök is érintettek lehetnek a cigarettacsempészetben - állítja a HírTv. Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere azt nyilatkozta, a hírcsatornának

Felfüggesztették a vezetőket

Az Ukrán Állami Pénzügyi Szolgálatot hétfőn Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök utasította, hogy Kárpátalján függesszék fel a vámparancsnokság vezetőit, amíg lefolytatják a megfelelő belső ellenőrzéseket.

Nagy a cigaretta árkülönbsége

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az ukrán oldalról a trafiktörvény óta egyre inkább megerősödött a cigarettacsempészet. A hazai magas dohányárak miatt megéri kockáztatni, így az ország lakosságához képest jelentős forgalommal zajlik a csempészet a magyar-ukrán határon. Több szállítmány megfelelő papírokkal rendelkezik, így jut be Magyarországra. A szakértő hozzátette:

elszigetelt esetektől eltekintve nem jellemző, hogy a magyar oldalról segítenék a csempészek munkáját.

Tarjányi Péter szerint a többség tisztességesen dolgozik a határon, de nagy a nyomás rajtuk, hiszen egyre fejlettebb eszközökkel és szervezettebben próbálnak meg Magyarország felé cigarettát csempészni. A szervezettség mértékét jelzi a mai lövöldözés is.

Nem vizsgálódik a NAV

Suller György Attila alezredes, a NAV vám- és jövedéki szóvivője azt nyilatkozta az Origónak, hogy az ukrán-ügy miatt nem indítanak vizsgálatot a NAV alkalmazottaival szemben. A NAV rendszeresen elfog olyan csempészeket, akik a ukrán határ közvetlen közelében lévő házaktól úsztatják le a csempészcigarettát a Tiszán.

Az Origo megkérdezte a Belügyminisztériumot is, hogy terveznek-e bármilyen vizsgálatot folytatni az ügyben, de választ eddig nem kaptunk. Amint ez megérkezik, frissítjük cikkünket.