Majdnem egymillió embert evakuáltak a vihar miatt

Linfa tájfun
Venling, 2015. július 10. A Csan-Hom tájfun közeledtét jelző hatalmas hullám csap ki a kelet-kínai Csöcsiang tartományban fekvő Venling tengerpartjára 2015. július 10-én. A régióban az előző napon több mint másfélmillió embernek okozott kárt a Linfa tájfun: tízezreket kellett lakóhelyükről elköltöztetni, házak százai dőltek romba, és sok helyütt szüneteltették a vasúti és légi közlekedést is. (MTI/AP/Chinatopix)
Vágólapra másolva!
Orkán erejű szelet hozott, és felhőszakadást zúdított a közelgő Csan-Hom tájfun szombatra virradó éjjel a kelet-kínai Csöcsiang tartományra. A rendkívüli időjárás miatt repülőjáratok százait kellett törölni, és autópályákat is lezártak.
Vágólapra másolva!

Péntektől szombat reggelig a tartomány kilenc megyéjében jegyeztek fel 100 milliméternyinél több csapadékot, Szanmen megye Lajao településre pedig 404 milliméternyi eső hullott az elmúlt egy napban.

Több mint hatszáz repülőjáratot töröltek, távolsági buszjáratok ezreit nem indították el, és az összes utasszállító hajójárat közlekedését is felfüggesztették.

A Csan-Hom tájfun közeledtét jelző hatalmas hullám csap ki a kelet-kínai Csöcsiang tartományban fekvő Venling tengerpartjára Forrás: MTI/AP/CHINATOPIX

Ez már idén a kilencedik

A csöcsiangi hatóságok helyi idő szerint szombat reggel 8 óráig 960 ezer embert evakuáltak a kelet-kínai tartomány veszélyeztetett part menti térségeiből, és csaknem harmincezer hajót parancsoltak vissza a kikötőkbe.

A Csan-Hom tájfun, amelyet a Fülöp-szigeteken Falconnak neveztek el, az idén már a kilencedik trópusi vihar a Csendes-óceán térségében.

Japánban pénteken jelentős fennakadást okozott a közlekedésben, több helyről áramkimaradásokat jelentettek, Okinava prefektúrában legalább húszan megsérültek.

Hongkongban a Linfa tájfun okoz most gondot, de egyszerre három viharzóna kavarog Kína és Japán partjainál Forrás: AFP/Isaac Lawrence

Hat évtized legerősebb vihara

A Fülöp-szigeteken korábban harminc ember halálát követelte az ítéletidő, hét embernek pedig nyoma veszett.

Egyes számítások szerint ez a tájfun lehet az elmúlt több mint hat évtized legerősebb vihara Csöcsiang tartományban.

A „szupertájfun” érkezése miatt Sanghajban is óvintézkedéseket léptettek életbe.

Csöcsiang régióban az előző napon több mint másfélmillió embernek okozott kárt a Linfa tájfun Forrás: MTI/AP/CHINATOPIX