Ma levonják a konföderációs zászlót Dél-Karolinában

Nikki Haley konföderációs zászló
COLUMBIA, SC - JUNE 22: The Confederate flag flies on the Capitol grounds after South Carolina Gov. Nikki Haley announced that she will call for the Confederate flag to be removed on June 22, 2015 in Columbia, South Carolina. Debate over the flag flying at the Capitol was again ignited off after nine people were shot and killed during a prayer meeting at the Emanuel African Methodist Episcopal Church in Charleston, South Carolina. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egyszerű, rövid ceremónia keretében távolítják el ma a konföderációs zászlót a dél-karolinai törvényhozás elöl.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint délelőtt 10 órakor vonják le a zászlót. „Méltósággal vonjuk majd le a zászlót, és gondoskodunk arról, hogy megfelelő helyre kerüljön” – mondta Nikki Haley kormányzó.

A lobogót egy különleges páncélozott teherautóval szállítják majd át a konföderációs emléktárgyakat őrző terembe, de hamarosan új helyre kerül: egy több millió dolláros költségvetéssel épülő kegyhelyre.

Ma délelőttől nem lobog majd a konföderációs zászló a dél-karolinai törvényhozás épülete előtt Forrás: AFP/Joe Raedle

A zászlórúd se marad

A szervezők csupán annyit árultak el a pénteki ceremóniáról, hogy az rövid, egyszerű és méltóságteljes lesz – írta internetes oldalán a Washington Post.

Eltávolítják a zászlórudat is, amelyen lobogott.

Az állami kongresszus két háza a héten fogadta el a zászló eltávolítását előíró törvényt. A lobogó körül az után bontakozott ki éles vita, hogy egy rasszista fehér fiatalember agyonlőtt kilenc afroamerikai egy charlestoni templomban.