Büntetőjogi vizsgálat indult Lula volt brazil elnök ellen

Dilma Rousseff leendő elnök és a jelenlegi brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva
Vágólapra másolva!
Büntetőjogi vizsgálat indult korrupció gyanúja miatt Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfő ellen csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A brazil szövetségi ügyészség feltételezése szerint Brazília 2003 és 2010 között hivatalban lévő elnöke leköszönése után

befolyását felhasználva segített egy cégnek külföldi megbízások elnyerésében.

Az ügyészség sajtótitkára az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy Lula a gyanú szerint több külföldi vezetőnél - főleg Latin-Amerikában és Afrikában - közbenjárt a legnagyobb latin-amerikai építési vállalat, a brazíliai székhelyű Odebrecht érdekében.

Már egy ideje figyelték

Az ügyészség előzetesen már áprilisban elkezdett vizsgálódni az ügyben arra hivatkozva, hogy a nagy népszerűségnek örvendő exelnök az államfői tisztségből való távozása után gyakran utazott külföldre, többek között Panamába, Venezuelába, a Dominikai Köztársaságba és Ghánába az Odebrecht költségén.

Luiz Inacio Lula da Silva (balra) Forrás: AFP

Az ügyet májusban szellőztette meg az Época című brazil hetilap, amely szerint a vitatott külföldi megbízások közül többet a brazil nemzeti fejlesztési bank finanszírozott, ahol Lula állítólag latba vetette befolyását annak érdekében, hogy az Odebrecht könnyebben jusson hitelhez.

Lula szóvivőjén keresztül tagadta, hogy törvénybe ütköző lépést követett volna el. A szóvivő hozzátette: bizonyítani fogják, hogy az említett külföldi utazások teljesen legálisak voltak.