Ledózerolták a romák kunyhóit

nk20150721
Bulgáriai romák 2011-óta használt táborát számolta fel a francia csendőrség Párizs észak-keleti részén, ahol 50 ember lakott, mielőtt kitelepítették őket.
Vágólapra másolva!
Több roma család – huszonkét felnőtt és öt gyerek – veszítette el otthonát és került az utcára a romániai Nagybányán, miután a megyeszékhely polgármestere leromboltatta a házaikat. A város vezetője nem először került összetűzésbe a romákkal.
Vágólapra másolva!

Catalin Chereches polgármester annak ellenére romboltatott le 15 rögtönzött házat nemrég a romániai Nagybánya határában, hogy korábban az Országos Diszkriminációellenes Tanács már elmarasztalta, amiért fallal határolt el egy romák által lakott telepet.

Nagybányán lerombolták a romák lakta házakat Forrás: Origo

A mostani intézkedést a városháza azzal magyarázza, hogy a házakat illegálisan építették fel olyan romák, akik más településekről érkeztek.

A hivatal két évvel ezelőtt jelentette be, hogy "megtisztítja" az erdélyi város tereit a "törvénytelenül kisajátítóktól"

számolt be a kolozsvári Maszol.ro portál.

Menjenek vissza

Catalin Chereches kijelentette: senki sem építhet engedély nélkül házat, kalyibát, sátrat, sem a város szélén, sem a város közepén. A hajléktalanná vált 22 felnőttnek és 5 gyermeknek a város nem biztosít lakást. Arra kérték őket, hogy menjenek vissza oda, ahonnan jöttek.

Bulgáriai romák 2011-óta használt táborát számolta fel a francia csendőrség Párizs északkeleti részén, ahol 50 ember lakott, mielőtt kitelepítették őket Forrás: AFP/Martin Bureau

A polgármester néhány éve csaknem kétméteres falat építtetett Nagybányán, zömében romák lakta tömbházak és a városból kivezető út közé, amellyel az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint gettósította és megalázta az ott élő közösséget – emlékeztetett az erdélyi hírportál.

Törvényesnek mondták

Mint arról az Origo beszámolt, 2012 novemberében a Bukaresti Törvényszék úgy döntött, hogy nem diszkriminált a nagybányai polgármesteri hivatal, amikor másfél méteres betonfallal kerítette be a romák lakta tömbházakat. Az önkormányzatot feljelentő civil szervezet fellebbezett az ítélet ellen.

Az Origo akkor, 2012 végén a helyszínen járt, és filmet forgatott Nagybányán: