Az amerikai nagykövet szerint Kárpátalján nincs mitől tartani

Munkács, 2015. július 13.
Egy kerékpáros a kommandósok ellenőrző pontja mellett Munkácson 2015. július 13-án. Tűzharc tört ki július 11-én a város egyik sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament
Munkács, 2015. július 13. Egy kerékpáros a kommandósok ellenőrző pontja mellett Munkácson 2015. július 13-án. Tűzharc tört ki július 11-én a város egyik sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között. A lövöldözésben, amely másfél óra után az autóúton folytatódott, a PSZ sajtószolgálata szerint a szervezet két tagja életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. MTI Fotó: Nemes János
Vágólapra másolva!
Bandaháború lehetett a munkácsi lövöldözés, de a Jobb Szektor szerepét nem szabad alábecsülni a kárpátaljai régióban. Az Európai Unió és az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetei arra is figyelmeztettek, hogy a csempészethez két ország kell. 
Vágólapra másolva!

Az orosz média eltúlozza a Jobb Szektor szerepét, és a szeparatizmus erősödése is a propagandájuk része - jelentette ki az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete. Geoffrey Pyatt európai újságíróknak adott telefonos interjúban megerősítette: a múlt héten Kárpátalján járt és stabilnak érzékelte a régiót.

A Jobb Szektor fegyveresei két hete Munkácson keveredtek tűzharcba Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő embereivel. A lövöldözésben hárman meghaltak és kilencen megsebesültek. A szeparatisták a hegyekbe menekültek és a térségbe utazott Dmitro Jaros, a Jobb Szektor vezetője.

A tűzharc után kommandósok ellenőrizték Munkács környékét Forrás: MTI/Nemes János

Megoldódott a konfliktus

Sokan már akkor is bandaháborút sejtettek a történtek hátterében, és ezt erősítette most meg az amerikai nagykövet is.

„A múlt héten jártam Kárpátalján és úgy tapasztaltam, hogy a munkácsi konfliktus megoldódott.

- fogalmazott Geoffrey Pyatt.

A nagykövet szerint a térségben nincs jele a szeparatisták erősödésének, a Jobb Szektor szerepét pedig az orosz média túlozza el, ami része a propagandának.

A nagykövetek szerint a Jobb Szektor is része az orosz propagandának Forrás: AFP/Genya Savilov

A csempészethez két ország kell

Egyetértett vele az EU ukrajnai nagykövete is. Jan Tombinski szerint ugyanakkor a Jobb Szektor jelentőségét nem szabad alábecsülni.

azt, hogy a fegyveres csoportok mennyire összenőttek a bűnözői körökkel” - mondta.

Az EU-nagykövet szerint a csempészet is hatalmas probléma a térségben, de arra figyelmeztetett, hogy ehhez két partner kell, tehát a célországoknak is tenniük kell a tevékenység megszüntetéséért.