Halálbüntetésre számíthatnak a terroristák

Szúsza, 2015. július 3.
Tunéziaiak és turisták egyperces csenddel emlékeznek meg a június 26-án, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei által elkövetett terrortámadás harmincnyolc áldozatára a szúszai Imperial Marhaba Szálloda előtti tengerpart
Tunéziaiak és turisták egyperces csenddel emlékeznek meg a június 26-án, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei által elkövetett terrortámadás harmincnyolc áldozatára a szúszai Imperial Marhaba Szálloda előtti tengerparton 2015. július 3-án. (MTI/EPA/Mohamed Messzara)
Vágólapra másolva!
Jogvédők tiltakozása ellenére megszavazta a tunéziai parlament csütörtökön az új terrorellenes törvénynek azt a rendelkezését, amely halálbüntetés kiszabását javasolja "terrorcselekmény" elkövetése esetén.
Vágólapra másolva!

A törvénytervezet most jóváhagyott három cikke értelmében a legszigorúbb büntetéssel sújtható az, aki nemzetközi védelmet élvező személyeket, köztük diplomatákat és segélymunkásokat öl meg, halálos túszejtést vagy emberrablást hajt végre, valamint aki nemi erőszakot követ el egy terrorcselekmény során.

Tunéziaiak és turisták egyperces csenddel emlékeznek a terrortámadás harmincnyolc áldozatára a szúszai Imperial Marhaba Szálloda előtti tengerparton Forrás: MTI/EPA/Mohamed Messzara

A jogszabálytervezetről annak nyomán szavazott a törvényhozás, hogy június végén a népszerű tunéziai üdülőhelyen, Szúszában 38 külföldi - többségében brit - turistával végzett egy terrorista.
A javaslatot több nemzetközi jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International és a Human Rights Watch is bírálta. Szerintük a törvénytervezet túl homályosan fogalmazza meg a terrorista bűncselekmény definícióját, továbbá nem biztosítja maradéktalanul a gyanúsítottak jogait, és alááshatja a polgárok alapvető jogait is. Az észak-afrikai országban 1991 óta nem hajtottak végre kivégzést.