Feltételekhez köti lemondását Victor Ponta

Romanian Prime Minister Victor Ponta is pictured during an interview with journalists at the Romanian Government headquarters in Bucharest on June 9, 2015. Ponta addressed representatives of foreign media few days after he refused to step down despite being hit by corruption allegations, the highest sitting leader targeted in a long-running anti-graft campaign in one of the EU's poorest nations. Parliament still has to make the final decision on whether to strip Ponta of his immunity at a vote today. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Kész lenne lemondani a miniszterelnöki tisztségről a korrupcióval gyanúsított Victor Ponta román kormányfő, ha előzetesen Klaus Iohannis államfő írásban vállalná, hogy a jelenlegi baloldali koalíció jelöltjét bízza meg kormányalakítással - jelentette a Mediafax hírügynökség, Ponta egy televíziós interjúját idézve.
Vágólapra másolva!

A jobbközép politikai nézeteket valló államfő a szociáldemokrata miniszterelnök lemondását sürgeti, amióta a korrupcióellenes ügyészség június elején bűnvádi eljárást indított Ponta ellen. Az elnök nem válthatja le a parlament által kinevezett miniszterelnököt, de az alkotmány tág mozgásteret biztosít számára, hogy kit bíz meg kormányalakítással.

Basescu már megtette

Ezt kihasználva Traian Basescu korábbi államfőnek mindkét mandátuma elején - 2004 és 2009 decemberében - sikerült a baloldal mellé felsorakozott parlamenti többséget megbontania és saját, jobbközép pártja mögé többséget szerveznie. Az államfő ugyanis két sikertelen kormánybeiktatási próbálkozás után feloszlathatja a parlamentet. Ezt a kisebb pártok törvényhozói nem akarták kockáztatni, inkább átültek az elnök táborába, mert jobban ragaszkodtak mandátumuk kitöltéséhez, mint politikai szövetségeseikhez.

Victor Ponta Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Kisebb parlament jön

Ponta csütörtökön kifejtette: nem hajlandó lemondani csak azért, hogy Iohannis egy jobboldali politikust jelölhessen miniszterelnöknek. Szerinte "hazudik" az, aki az előre hozott választások lehetőségéről beszél, mert kizártnak tartja, hogy a törvényhozók lemondanának a választásokig hátralévő egyéves mandátumukról, amikor tudják: az új parlament létszáma sokkal kisebb lesz.

Nincs összefüggés a botránnyal

A szociáldemokrata politikus jelezte: a lemondásról szóló ajánlata nem függ össze korrupciós botrányával. Azt a lehetőséget, hogy átadná a miniszterelnöki posztot a baloldali koalíció egy másik politikusának, állítólag már decemberben felvetette Iohannisnak, amikor alulmaradt vele szemben az elnökválasztáson.

Elárulná a pártját

Victor Ponta szerint ő azért nem mondhat le a miniszterelnökségről, mert azzal "elárulná" pártját és választóit. Mint mondta,

nem tartja magát pótolhatatlannak,

csak azt akarja elkerülni, hogy azok térjenek vissza a hatalomba, akik "tönkretették az országot" 2009-2010-ben. Pontát a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal gyanúsítja, hogy 2007-2008-ban valós munkavégzés nélkül, hamis tevékenységi beszámolók alapján vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot egy olyan ügyvédi irodától, amelyik politikai kapcsolataival visszaélve jutott jelentős állami megrendelésekhez. A politikus ártatlannak mondja magát.