Vágólapra másolva!
Egy zsúfolásig megtelt evangélikus templomban felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylőnő vasárnap Nigéria északkeleti részén, szemtanúk szerint a terrorcselekményben legalább öten meghaltak.
Vágólapra másolva!

Az eset Yobe tartomány legnagyobb városában, Potiskumban történt. Az evangélikus közösség egyik tagja azt mondta, hogy a merénylő az egybegyűlt hívők között robbantotta fel magát.

Női merénylők máshol is robbantottak

Hírügynökségek vasárnap számoltak be arról, hogy pénteken több, ugyancsak női merénylő robbantotta fel magát a Yobéval szomszédos Borno állambeli Maiduguri közelében, Zabarmari településen. A robbantásokban legalább 55 ember meghalt, és száznál többen megsebesültek. Az áldozatok között vannak gyerekek is, és egy katona is meghalt. Mivel sok a súlyos sebesült, nem kizárt, hogy növekedni fog a halálos áldozatok száma. A sebesülteket három helyi kórházba szállították, de szemtanúk szerint nincs elegendő hely az ellátásukhoz.

Van robbanóanyaguk bőven

Chris Olukolade katonai szóvivő azt mondta, hogy legalább hat merénylőnő röpítette levegőbe magát Zabarmariban az összegyűlt tömegben. A katonák találtak egy robbanóanyaggal megpakolt gépkocsit is, amiből arra lehet következtetni, hogy a szélsőségesek újabb merényletekre készültek.

A Boko Haram egyik harcosa Forrás: AFP/Ho

Ezeket a merényleteket, mint ahogyan az elmúlt napok terrortámadásait is, a Boko Haram iszlamista szélsőséges csoport számlájára írják. Az elmúlt tíz nap során Borno állam falvaiban és mecsetjeiben legalább 200 embert öltek meg a szélsőségesek.

Iszlám kalifátus Nigériában

A Boko Haram tavaly nagy területeket vont ellenőrzése alá Nigéria északkeleti részén, és bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott ott létre. A szervezet célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken is, ezért a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát.