Esküdöztek a Ciprasz-kormány tagjai

CIPRASZ, Alekszisz Athén, 2015. július 16.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az athéni parlament üléstermében 2015. július 16-án. A képviselők kora hajnalban megszavazták azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a nemzetközi hitelezők követelnek
Athén, 2015. július 16. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az athéni parlament üléstermében 2015. július 16-án. A képviselők kora hajnalban megszavazták azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a nemzetközi hitelezők követelnek Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
Esküt tettek a Cíprasz-kormány új tagjai, miután menniük kellett a görög kabinetből azoknak, akik a parlamentben a reformintézkedések ellen szavaztak.
Vágólapra másolva!

Letették a hivatali esküt szombaton az elnöki palotában az Aléxisz Cíprasz vezette görög kormány új tagjai.

A görög miniszterelnök pénteken alakította át a kormányt.

A görög kormány új tagjai esküt tesznek az athéni elnöki palotában Forrás: MTI/AP/Tanasszisz Sztavrakisz

Leváltotta azokat a párttársait, akik a héten tartott parlamenti szavazáson a hitelezők által követelt reformintézkedések ellen szavaztak.

Többeket menesztett

Cíprasz mindenekelőtt pártja, a Sziriza szélsőbaloldali szárnyának vezető politikusait menesztette. Leváltotta többek között Panajótisz Lafazanisz környezetvédelmi- és energiaügyi minisztert és Dimitrisz Sztratulisz szociális ügyekkel foglalkozó miniszterhelyettest is.

Alekszisz Ciprasz az athéni parlamentben a reformintézkedések megszavazásakor Forrás: MTI/AP/Thanassis Stavrakis

A fontos energiaügyi tárca élére egyik szoros szövetségesét, az eddig munkaügyi miniszterként tevékenykedő Panosz Szkurletiszt ültette, aki szombaton azt mondta: a személycserékkel a kormány az "új realitáshoz" igazodik. A tárcára számos privatizáció végrehajtása vár.

Véglegesítené a megállapodást

A csütörtökre virradó éjjel tartott parlamenti szavazáson a Sziriza 32 képviselője szavazott nemmel, míg a párt hat tagja tartózkodott, egy pedig nem jelent meg a voksoláson.

A megszavazott megszorítások adóemelésből és kiadáscsökkentésből, nyugdíjreformból állnak.

A kormány átalakításával Cíprasz célja, hogy a véglegesíteni tudja a pénzügyi mentőcsomagról szóló megállapodást, mielőtt esetleg előrehozott választások lennének. Cíprasz - bár korábbi álláspontjától eltérően rábólintott a népszavazáson elutasított megszorításokra -, továbbra is népszerű.