Vágólapra másolva!
A görög válság azt bizonyítja, hogy Európa továbbra sem talált megoldást az öngerjesztő adósságválságra, ez nemcsak Görögország gondja, hanem olyan európai probléma, amely európai megoldást igényel – mondta az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerda délelőtt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A politikus kijelentette: a zsákutcába vezető megszorítások miatt országa a folyamatos recesszió csapdájába esett. Az elmúlt öt és fél hónapért maradéktalanul vállalja a felelősséget, de a kialakult helyzetért az alapvető felelősség évekre nyúlik vissza. Ciprasz kiemelte, hogy az országának folyósított milliárdokból szerinte csak a bankok részesültek, a hétköznapi görög emberek nem.

– jelentette ki Ciprasz.

Alekszisz Ciprasz Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Nem lesznek ígérvények

A görög pénzügyminisztérium eközben cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint fizetési ígérvények kibocsátására készül, hogy ki tudja fizetni a béreket és nyugdíjakat. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Katimerini című liberális görög napilap azt írta: a költségvetési hivatal készpénzt helyettesítő fizetési ígérvények, úgynevezett IOU-k kibocsátását készíti elő, hogy ki tudják fizetni a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat július végén, ha nem sikerül megállapodásra jutni a nemzetközi hitelezőkkel.

„A cikk minden alapot nélkülöz. Az ilyen beszámolók az ország ellen irányulnak, és veszélyesek egy olyan pillanatban, amikor sorsfordító ponthoz érkeztek a tárgyalások a hitelező partnerekkel” – hangsúlyozta a pénzügyminisztérium.

A franciák káoszt jósolnak

A francia jegybank elnöke szerint káosz fenyeget Görögországban, amennyiben vasárnap nem születik megállapodás Athén és a hitelezői között. „A görög gazdaság a katasztrófa szélére jutott, mindenképpen meg kell állapodni vasárnap, ez az utolsó határidő, utána túl késő lesz, és a következmények súlyosak lesznek” – fogalmazott Christian Noyer szerdán az Europe1 francia kereskedelmi rádióban. Szerinte „zendülések lehetnek, és káosz várható az országban”.

Az eurózóna tagállami vezetőinek kedd esti csúcstalálkozója után Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte: vasárnap összeül az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács, és az a nap a végső határidő arra, hogy sikerüljön tető alá hozni a megállapodást Görögországgal.