Ilyen keményen még nem bírálták Németországot

Joseph E. Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász
Joseph E. Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász
Vágólapra másolva!
Élesen bírálta Németországot Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, aki szerint Németország a görög adósságválsághoz való hozzáállásával súlyos, megrendítő csapást mért Európára.
Vágólapra másolva!

A Világbank volt főközgazdásza az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában azzal vádolta Németországot, hogy nem szolidáris Görögországgal.

"Nem lehet működtetni az euróövezetet egy minimális szintű szolidaritás nélkül.

A válság teljes egészében aláássa a közös víziót és az európai szolidaritást. Ez katasztrófa" - mondta Stiglitz, aki szerint ésszerűtlen lenne, ha a brüsszeli tárgyalásokon újabb követelményeket támasztanának Görögországgal szemben.

Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász szerint Németország nem szolidáris Görögországgal Forrás: Bloomberg

Ha az Európai Központi Bank lehetővé teszi, hogy a görög bankok újra kinyissanak, és a hitelezők megállapodást kötnek Görögországgal, a sebeket be lehet gyógyítani, ha azonban Németország eléri Görögország euróövezeti tagságának megszűnését, az

- véli a közgazdász.

Képmutatással vádolta az európai vezetőket

"Az európai vezetők és általában a Nyugat bírálja Görögországot amiatt, hogy nem elég hatékony az adóbeszedési rendszere. Ugyanakkor a nyugatiak létrehoztak egy globális rendszert az adófizetés elkerülésére, és a fejlett országok próbálják akadályozni az adóelkerülés megállítását célzó erőfeszítéseket."

Nincs ennél nagyobb képmutatás

- hangsúlyozta.

Joseph Stiglitz képmutatással vádolja az európai vezetőket Forrás: MTI/Kovács Attila

Az Oxfam nem kormányzati szervezet becslése szerint a fejlődő országok évente 100 milliárd dollár adóbevételtől esnek el a területükön működő multinacionális vállalatok adóelkerülési gyakorlata miatt.

Stiglitz támogatja, hogy az ENSZ-en belül hozzanak létre egy nemzetközi adóügyi szervezetet a multinacionális vállalatok megregulázására. Ez az elképzelés ugyanakkor még nem nyerte el a fejlett nyugati országok támogatását.