Ausztrália először adott ki háborús bűnöst

(FILES) This photo taken on February 27, 2003 shows Dragan Vasiljkovic in Belgrade, Serbia during a press conference. A Serbian war crimes suspect known as "Captain Dragan" was reportedly due to be flown from Australia to Croatia on July 8, 2015 to face allegations of torture and murder after battling extradition for a decade. AFP PHOTO / FILES / ANDREJ ISACOVIC
Vágólapra másolva!
Átszállítják ma Ausztráliából Horvátországba Dragan Vasiljkovicot, akit azzal vádolnak, hogy háborús bűnöket követett el az 1990-es évek elején. Kiadatásával majdnem egy évtizedes jogi hercehurca ér véget.
Vágólapra másolva!

A horvátországi háború (1991-1995) idején Dragan kapitányként hírhedtté vált férfi ausztrál állampolgár, onnan tért vissza a Balkán, ahol létrehozta a „knindzsák” néven ismertté vált knini szerb félkatonai alakulatot.

Horvátországban azzal vádolják, hogy a csapata hadifoglyokat kínzott és gyilkolt meg. Egy volt horvát teherautósofőr, Predrag Begic egy három évvel ezelőtt adott interjúban elmondta, hogy ő is szállította olyan horvát rendőrök holttestét, akiket Dragan kapitány emberei mészároltak le.

Dragan Vasiljkovic emberei Forrás: AFP/Eric Cabanis

Fussatok!

Beszámolója szerint a rendőrökre ráparancsoltak, hogy vessék le az egyenruhát, és fussanak. „De mikor elértek úgy 2-300 méterre, az út szélén álló 100-150 katona gépfegyverrel szitává lőtte őket” – számolt be Begic.

Vasiljkovic tagadja, hogy az emberei hasonló atrocitásokat követtek volna el; azt állítja, hogy az általa kiképzett fegyveresek terhére nem róhatóak háborús bűncselekmények – írta internetes oldalán az ausztrál News.com.

2006 óta tartott a jogi huzavona Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Parancsnokból golfoktató

A férfi Ausztráliába való visszatérése után golfoktatóként dolgozott, és a balkáni háború szakértőjeként valóságos tévés híresség lett. A szerbek hősként tisztelik, még egy képregény-sorozat főszereplőjét is ő ihlette.

2006-ban Perth-ben vették őrizetbe, és azóta is harcolt a kiadatás ellen.

Képregényhős is lett belőle Forrás: AFP/Eric Cabanis

„Nem vagyok tökéletes”

2005-ben interjút adott a The Australiannek, amelyben hajlandó volt válaszolni a vádakkal kapcsolatos kérdésekre is.

„Nem állítom, hogy tökéletes vagyok, mert senki sem az…, de azt biztos, hogy nem öltem meg soha civilt, sem foglyot, senkit, aki nem érdemelt halált” – mondta akkor.

Zoran Minovic horvát kormányfő üdvözölte a kiadatás hírét.