Az „ultimátum” elutasítását várja a görögöktől a kormányfő

Vágólapra másolva!
A görög parlament jóváhagyta szombatra összehívott, az éjszakába nyúló, 13 órát tartó rendkívüli ülésén a népszavazást, amelyet Alekszisz Ciprasz kormányfő kezdeményezett az ország nemzetközi hitelprogramjáról.
Vágólapra másolva!

A július 5-re előirányzott referendumot a 300 tagú parlamentben 178 képviselő támogatta, 120 törvényhozó pedig ellene szavazott, ketten pedig nem voksoltak. A kormánykoalíciónak 162 képviselője van a parlamentben.

A kormányfő nemet vár

A voksolás előtt elmondott beszédében Alekszisz Ciprasz kormányfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a görög nép határozott nemet mond a nemzetközi hitelezők ultimátumára a népszavazáson.

A „határozott nem” utalás volt arra, hogy az athéni parlament 1940-ben elutasította az olasz hadsereg ultimátumát, hogy görög földre léphessen. A görögök két nemzeti ünnepe közül az egyiket, október 28-át ezért a „Nem napjának” nevezik.

A görögöknek elegük van a megszorításokból. Pár naoja a nyugdíjasok tüntettek Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Búcsú a segélyeknek

Keményen felrótta az eurózóna pénzügyminisztereinek, hogy szombati tanácskozásuk egy részéről kizárták egyik tagjukat, Jánisz Varufakisz görög pénzügyminisztert.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke a pénzügyminiszterek szombati tanácskozása után kijelentette, hogy ha a görögök a jelenlegi úton mennek tovább, akkor a mentőprogram kedden véget fog érni.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter nem vehetett részt a különtanácskozáson Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Tovább éleződhet a helyzet

Athén ebben az esetben búcsút mondhat a kilátásba helyezett összesen 18 milliárd eurós segélynek, ugyanakkor kedden esedékessé válik 1,6 milliárd eurónyi görög adóssághányad törlesztése az IMF-nek.

Az Európai Központi Banknak diplomáciai források szerint még vasárnap tanácskozni fog a fejleményekről. Ha az intézmény abbahagyja a görög bankok likviditásának finanszírozását, a helyzet még jobban ki fog éleződni.

Alekszisz Ciprasz görög, Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár a legutóbbi EU-cúcson. A görög kormányfő a bajok ellenére nem veszítette el a humorérzékét Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert