Fogy a remény a Jangcén

Jangce, Kína, hajóbaleset
Rescue workers are seen on the hull of capsized passenger ship Dongfangzhixing or "Eastern Star" in the Yangtze river at Jianli in China's Hubei province on June 3, 2015. Relatives of more than 400 people missing after a cruise ship capsized on China's Yangtze river were hoping for a "miracle" June 3, as authorities said they were racing against time to find any survivors. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
A mentőalakulatok szerint már alig van esély kimenteni a Jangce-folyón felborult hajóban rekedt esetleges túlélőket. A  helyszínen napok óta négyezer mentő dolgozik, hajók és csónakok százai és több mint 140 búvár végzi a kutatást és kísérli meg a mentést. 
Vágólapra másolva!

Az Origo is megírta, özönvízszerű esőzés közepette, nagy erejű szélviharban felborult, és több mint 450 utassal a fedélzetén elsüllyedt a kínai Jangce folyón hétfőn este egy utasszállító hajó.

A BBC közlése szerint továbbra is ismeretlen több mint 430 ember sorsa, akik a négyszintes hajón május 28-án 11 napos utazásra indultak. Eddig 18 holttestet találtak, és 14 embert sikerült kimenteni a feje tetejére állt hajóból. Néhány utas a felborult hajótestben létrejövő légbuborékokban élte túl a balesetet.

Egyenlőre nem hatoltak be a felborult hajó testébe Forrás: AFP/Johannes Eisele

A helyszínen napok óta négyezer mentő dolgozik, hajók és csónakok százai és több mint 140 búvár végzi a kutatást és kísérli meg a mentést.

Három holttestet a baleset helyszínétől 30 kilométerre, Hunan tartományban találtak meg, egy túlélőt csaknem húsz kilométernyit vitt az ár, egy másik pedig 90 kilométerrel lejjebb sodródott, mire a partot ért.

Még nem mentek be a hajóba

A központilag irányított média helyi idő szerint szerda délutánig nem közölte, megkísérelték-e a bejutást a vélhetően holttestek százait rejtő hajótestbe, és mi történt azokkal, akikről kedden még azt állították, hogy élnek és odabent vannak.

A helyszínen napok óta négyezer mentő dolgozik Forrás: AFP/Johannes Eisele

A hajón tartózkodók hozzátartozóinak egy részét a helyszínre szállították, mások Sanghajban, az utazást szervező irodánál vagy az utcán - a kormányzatnál - tombolnak, követelnek választ a kérdéseikre és tájékoztatást az aktuális helyzetről.

Küszködnek a búvárok is

A Kelet Csillaga nevű, 76 méter hosszú, négyszintes kirándulóhajó fedélzetén 456-an voltak, amikor a jármű vélhetően egy tornádó következtében, a folyó Hupej tartományi szakaszán felborult és állítólag 1-2 perc alatt elsüllyedt. Ez hétfőn az esti órákban történt.

A televíziós híradásokból az derült ki, hogy a búvároknak nehézségeik vannak, nem tudják például kinyitni a kabinok befelé nyíló ajtóit, mert azokat ágyak és asztalok torlaszolják el. Attól is tartanak, hogy a zárt terek megbontásával, nyílások vágásával a még élő embereknek reményt adó légbuborékokat szüntetnének meg. Lapértesülések szerint a szakemberek tanulmányozzák az elsüllyedt hajóval azonos vízi járművek műszaki adottságait, felépítését.

Egyelőre több mint 430 ember sorsa ismeretlen. (MTI/AP/Hszinhua/Hsziao Ji-csiu) Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Hsziao Ji-Csiu

Viharba kerültek

A baleset időpontjában nagy vihar volt az adott folyószakaszon, a szél sebessége meghaladta a 110 kilométert óránként. Egy teherhajó kapitánya a Hszinhua kínai hírügynökségnek elmondta, hogy nagyjából a Kelet Csillaga elsüllyedésének idején segélykiáltásokat hallott, ő maga pedig úgy döntött, hogy lehorgonyozza hajóját, s úgy vészeli át a vihart, amely 15-20 percig tartott. Mint mondta, a sűrű eső, a rossz látási viszonyok lehetetlenné tették, hogy megközelítse a nagy hajót.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a helyszínre ment, s azt ígérte, hogy rendszeresen és részletesen tájékoztatnak a mentésről és a nyomozás állásáról. Arra is felszólított, hogy az illetékesek gondoskodjanak a hozzátartozók ellátásáról.