Ezren haltak meg a pakisztáni hőségben

Karacsi, 2015. június 25.
Egy férfi hűsíti magát egy pocsolyában Karacsiban 2015. június 25-én. A dél-pakisztáni városban a hőhullám kezdete óta több mint 800-an haltak meg, országosan legkevesebb ezerre emelkedett a napok óta tomboló hőhullám halálos áld
Karacsi, 2015. június 25. Egy férfi hűsíti magát egy pocsolyában Karacsiban 2015. június 25-én. A dél-pakisztáni városban a hőhullám kezdete óta több mint 800-an haltak meg, országosan legkevesebb ezerre emelkedett a napok óta tomboló hőhullám halálos áldozatainak száma. (MTI/EPA/Rehan Han)
Vágólapra másolva!
Több mint ezerre nőtt a Pakisztán déli részét napok óta sújtó, szinte elviselhetetlen forróság halálos áldozatainak száma - számoltak be csütörtökön helyi kórházak és civil szervezetek.
Vágólapra másolva!

Az AFP francia hírügynökség egyik munkatársának összegzése szerint múlt hét vége óta a dél-pakisztáni város legnagyobb kórházaiban legkevesebb 1079-en vesztették életüket a hőség miatt. Anvar Kazmi, az Edhi Alapítvány, a legnagyobb pakisztáni jótékonysági szervezet egyik szóvivőjének becslései szerint a halálos áldozatok száma akár 1500 is lehet, mivel sokan magánkórházakban vagy otthonukban haltak meg.

Egy férfi hűsíti magát egy pocsolyában Karacsiban Forrás: MTI/EPA/Rehan Han

Múlt hét végén a hőhullám által leginkább érintett, 20 milliós Karacsiban 45 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek, ami mindössze két fokkal marad el az 1979-ben regisztrált 47 fokos helyi melegrekordtól. Most már elviselhetőbb a város időjárása, csak 34 fok van. Több mint tízezer embert kellett kórházba szállítani. Az áldozatok túlnyomó többsége 50 év feletti és szegény sorban él.

Enyhülést hozó törött vízvezeték Karacsiban Forrás: MTI/EPA/Rehan Han

A Pakisztánnal szomszédos Indiában a múlt hónapban több mint 2200 ember halt meg egy heteken keresztül tomboló hőhullámban, amelyben a hőmérséklet tartósan 40 fok fölött volt.