Donald Rumsfeld nem hitt az iraki demokráciában

Vágólapra másolva!
„Irreális” volt azt várni, hogy a 2003-as amerikai katonai beavatkozás megteremti a demokráciát Irakban – mondta Donald Rumsfeld, aki 2001-től 2006-ig volt George W. Bush elnök védelmi minisztere.
Vágólapra másolva!

Rumsfeld nagy vitát kavart a brit Timesnak adott interjúval. „Nem hiszem, hogy a mi értelmezésünk szerinti demokrácia megfelelő lenne más országok számára történelmük minden pillanatában” – jelentette ki az egykori amerikai védelmi miniszter a lapnak. – Irreálisnak tűnt számomra az elképzelés, hogy képesek lennénk demokráciát létrehozni Irakban. Aggódtam emiatt, mihelyt először hallottam róla” – tette hozzá.

Donald Rumsfeld ma már másképp beszél Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Akkoriban másképp beszélt

2003-ban, néhány héttel az amerikai invázió kezdete után Rumsfeld még másképp vélekedett – emlékeztetett az interjúról beszámolva a CBS News.

Akkor még lesöpörte azokat, akik felvetették, hogy Irak káoszba fullad majd. Úgy vélekedett, hogy a szabadság járhat ugyan hibákkal, bűnök és rossz tettek elkövetésével, de a végén nagyszerű dolog alakul majd ki az egészből.

Bushék sem voltak biztosak a dolgukban

George W. Bush elnök kormányzatában is komoly viták voltak az invázió megkezdése előtt arról, vajon örömmel fogadják-e majd az irakiak a demokráciát.

„Az Egyesült Államoknak nincs szándékában meghatározni az új iraki kormányzat pontos formáját – mondta egy 2003. februári beszédében az elnök. – „Az iraki nemzet – amely büszke örökséggel, gazdag forrásokkal, tehetséges és képzett emberekkel rendelkezik – teljes mértékben képes megteremteni a demokráciát, és szabadságban élni.”

Iraki síita milicista az Iszlám Állam zászlajának maradványával Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Megtagadja a főnökét?

Bár a Times interjúja ezzel a címmel jelent meg: „Rumsfeld szerint Bush tévedett Irakkal kapcsolatban”, a volt védelmi miniszter a CNN-nek azt állította, hogy valójában nem bírálta egykori főnökét, és nem is változott a véleménye az iraki háborúról.

„Amikor bevonultunk (Irakba), az volt a véleményem – és úgy véltem, ezt sokan mások is osztják –, hogy a célunk megszabadulni Szaddám Huszeintől, és egy olyan kormányt alakítani helyette, amelyik nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, nem támadja meg a szomszédjait, és tisztelettel bánik a különböző etnikai csoportokkal – a szunnitákkal, a síitákkal és a kurdokkal egyaránt” – mondta az amerikai hírtelevíziónak.

Rumsfeld Bushsal és Dick Cheney alelnökkel. Az invázió előtt sem voltak biztosak benne, mit szólnak majd az irakiak a demokráciához Forrás: AFP/Tim Sloan

Hiba volt Kadhafi eltávolítása.

Fenntartotta ugyanakkor azt a véleményét, hogy egy demokratikus Irak modellként szolgálhatna az egész Közel-Kelet számára.

Rumsfeld egyébként a Timesnak beszélt arról is, hogy hiba volt eltávolítani Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, mert a bukása destabilizálta a térséget.