Brüsszelből jelentjük

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker
Greece’s Prime Minister Alexis Tsipras is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker in Brussels 24 June 2015.
Vágólapra másolva!
A migráció a fő téma az EU-csúcstalálkozó első napján Brüsszelben. Orbán Viktor miniszterelnök már érkezésekor kijelentette, hogy a bevándorlástól mindenképpen meg kell védeni Magyarországot, akár egyedül, akár segítséggel. Az Európai Bizottság azonban ragaszkodik a kötelező kvótarendszer bevezetéséhez, ami biztosan okoz majd vitát a megbeszéléseken. Elemzők hosszú éjszakára számítanak, a tervezett sajtótájékoztató valószínűleg csak éjfél után kezdődik. Az Origo ott lesz. 
Vágólapra másolva!

Több fontos tárgyalást tartanak csütörtökön Brüsszelben. Délelőtt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hosszan tárgyalt országa hitelezőivel, Christine Lagarde IMF-vezérrel, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével és Jeroen Dijsselbloemmel, az eurócsoport elnökével.

A görögöknek nem tetszett

A megbeszélésről továbbküldtek egy javaslatcsomagot az eurócsoport pénzügyminisztereinek délutáni találkozójára, bár erre a görögök nem bólintottak rá.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter kemény küzdelmet vív Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A menekültekről beszélnek

Görögország az esti uniós csúcson is téma lesz, de nem ott fog eldőlni a sorsa.

A görög válságról is szó esik Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

A csúcstalálkozó fő témája a menekültkérdés lesz.

Megérkeztek a résztvevők

Az uniós állam- és kormányfők délután három körül kezdtek megérkezni a csúcstalálkozó helyszínére. Egymás után érkeztek meg az autók,

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az elsők között érkezett meg az épületbe.

A kormányfő csak egy rövid nyilatkozatot adott a sajtónak, azt is magyarul, vele volt Havasi Bertalan is. Arról, hogy Orbán Viktor mit mondott, itt olvashat.

Orbán Viktor miniszterelnök bevándorlók millióira számít Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Családi fotó is lesz

Az uniós állam- és kormányfők először az Európai Parlament elnökével, Martin Schulzcal találkoznak, és tájékoztatják a tanácskozás menetéről. Ezután fél ötkor egy közös családi fotóra is összegyűlnek, majd elkezdődik a csúcstalálkozó. Ennek legfontosabb része egy közös vacsora, amely után sajtótájékoztatót tartanak, de nem kizárt, hogy erre csak hajnalban kerül sor.

Magyarország középpontban

Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján rengeteg külföldi újságírót érdekelt a magyar menekülthelyzet, és a szervezet szóvivője is megerősítette, hogy a bevándorlás lesz az egyik legfontosabb téma a mai vacsorán. Arról, hogy mi az Európai Bizottság véleménye a hazánkban kialakult helyzetről, korábbi cikkünkben olvashat.

Közben leváltották a nagykövetet

Az EU-csúccsal egy időben derült ki, hogy Várhelyi Olivér váltja Magyarország brüsszeli állandó képviseletének élén Györkös Pétert, aki berlini nagykövet lesz.

Ezt Lázár János jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján. Az új brüsszeli belső piaci nagykövet Stelbaczky Tibor EU-s szakdiplomata lehet – tájékoztatott a tárcavezető.

Lázár János korábban már többször is jelezte, hogy

nem teljesen elégedett a brüsszeli állandó képviselet teljesítményével,

és mindenképpen személyügyi változások lesznek. Schöpflin György EP-képviselő délelőtt Brüsszelben azt mondta újságíróknak, hogy a jelenlegi kormányzatnak biztosan nem Györkös Péter munkájával, inkább a képviselet egészével van baja.

Már most késnek

Eredetileg a program szerint délután fél ötre tervezték a részt vevő állam- és kormányfők csoportképének elkészítését, de fél hatkor a sajtóteremben még mindig csak azt jelzik a kijelzők, hogy az esemény hamarosan következik. Ez már több mint egyórás csúszás, valószínűleg elhúzódik a találkozás Martin Schultz EP-elnökkel. Ez egyáltalán nem szokatlan az uniós csúcstalálkozókon, éjfél előtt sohasem fejeződnek be, de inkább az a jellemző, hogy hajnalig tartanak.

Megjelent Varufakisz

Újságírók tucatjai rohantak egyszerre a hatalmas sajtóterem bejáratához, ahol egy pillanatra megjelent Jánisz Varufakisz.

Felbolydultak az újságírók Fotó: Serdült Viktória - Origo

A görög pénzügyminiszter azonban nem nyilatkozott, így a tudósítók csalódottan ültek vissza a helyükre.

Mi az a kvótarendszer?

Orbán Viktor már a csúcstalálkozó előtt kijelentette, hogy Magyarország semmilyen formában nem támogatja a menekültügyi kvótarendszert. A kormányfő szerint önkéntes alapon ugyan működhet a dolog, de minden tagállamra rá kell hagyni, hogy be akar-e fogadni menekülteket, vagy nem.

Orbán Viktor már a csúcstalálkozó előtt kijelentette, hogy Magyarország semmilyen formában nem támogatja a menekültügyi kvótarendszert Forrás: MTI/Európai Néppárt/-------------------

A magyar miniszterelnök ez alatt az úgynevezett áthelyezésre (relocation) gondolt, ami az Európai Bizottság májusban elfogadott migrációs stratégiájában szerepel. Ennek lényege, hogy olyan helyekről, ahol rengetegen vannak – tehát Olaszországból és Görögországból –

több tízezer menekültet osztanának szét a többi tagország között, ezért pénzt is kapnának a tagállamok.

Az EU azért ragaszkodik a kvótarendszerhez, mert önkéntes alapon eddig is csak néhány állam ajánlotta fel a segítségét, ez pedig nem elég. Ugyanakkor brüsszeli forrásaink azt is elmondták, hogy ha Magyarország kérné, Olaszország és Görögország mellett ők is bekerülhetnének a programba. Ilyen jellegű kérés azonban információink szerint még nem érkezett az Európai Bizottsághoz.

Schulz: Aki szerint a határzár megoldás, az hazudik

Jelentős késéssel, de elkezdődött az Európai Parlament elnökének sajtótájékoztatója. Martin Schulz az EP álláspontját ismertette az uniós állam- és kormányfőknek. Beszédében természetesen kitért a bevándorlás témakörére is.

– jelentette ki beszédében az elnök.

A politikus szerint a felelősségvállalás azt jelenti, hogy a tagországok ugyanazon szabályok szerint játszanak, és nem hoznak egyoldalú döntéseket. Ő is kiemelte, hogy az önkéntesség nem hozott eredményt, ezért kell kötelezővé tenni a menekültek befogadására alkalmazott kvótarendszert, méghozzá minél gyorsabban, mert jelenleg is vészhelyzet van.

Munkavacsora

Nemsokára kezdődik a csúcstalálkozó leghosszabb és egyben legfontosabb része a munkavacsora, ahol az állam-és kormányfők kifejtik álláspontjukat a fő témákról. Mivel ez hosszú órákig eltarthat, az újságírók általában ezt szokták kihasználni, hogy ők is egyenek valamit. Érdekesség, hogy néhány éve még ingyen volt az étel és az ital a csúcs helyszínén, most azonban már fizetni kell érte, amit sok uniós tudósító nem nézett jó szemmel.

Holnap folytatódik

Akármikor is ér véget ma az EU-csúcs, holnap délelőtt mindenképpen folytatódik. Az állam-és kormányfők a második napon szoktak külön sajtótájékoztatót tartani,

Orbán Viktor is péntek délután számol majd be a találkozó eredményeiről.

A bevándorláson kívül téma lesz még az angliai népszavazás, a védelmi politika és digitális egységes piacról is. Minden bizonnyal tájékoztatják majd a résztvevőket a görög tárgyalás eredményeiről.

Ma este már csak egyetlen fontos nyilvános esemény van: a munkavacsora utáni sajtótájékoztató. Az Origo természetesen arról és a holnapi eseményekről is beszámol majd.