Boko Haram bombák robbantak Nigériában

Vágólapra másolva!
Legalább hatvanhárom ember vesztette életét, amikor a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet egyik elhagyott táborában talált, házilag készített robbanószerkezetek robbantak fel Nigéria északkeleti részén - jelentették helyi források szerdán.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk azt közölték, hogy egy önvédelmi milícia járőrei akadtak rá kedden a fémtárgyakat tartalmazó zsákra, és a közeli Mongunóba szállították. Helyi lakosok beszámolói szerint a településen sokan odasereglettek, hogy megvizsgálják a csomag tartalmát, s a pokolgépek ekkor léptek működésbe.

Házilag készült bombák

Az AP amerikai hírszolgálat szerint a robbanásban hatvanhárom ember vesztette életét. A Reuters brit hírügynökség ezzel szemben "mindössze" tizennégy halottról és negyvennyolc sebesültről tudósított. A nigériai dzsihadisták rendszeresen hajtanak végre merényleteket házilag készített robbanószerkezetekkel.

Tízezreket öltek meg

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.

A Boko Haram az év elején még egy Belgium nagyságú területet uralt Nigériában. Az abujai kormány azonban a térségbeli államokkal szövetkezve február elején nagyszabású offenzívát indított a szélsőségesek visszaszorítására, és sorra visszafoglalta a jelentősebb városokat a terroristáktól.