Az ukrán újfasiszták folytatnák a háborút

Vágólapra másolva!
Július 3-ra tömegtüntetést hirdetett Kijevben az ukrán Jobb Szektor, amelynek a célja a minszki egyezmények azonnali felmondása és a kelet-ukrajnai területek erőszakos visszafoglalása.
Vágólapra másolva!

A Jobb Szektor történelmi dátumot választott: Szvjatoszlav kijevi fejedelemnek a Kazár Birodalom fölött aratott győzelme évfordulójának alkalmából követelik majd a donyecki és luhanszki népköztársaságok azonnali lerohanását.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat csak júniusban három kormányellenes tüntetést fojtott el csírájában. Az elégedetlenkedők mindhárom esetben a reformok felgyorsítását, a rezsicsökkentést és a kormány, illetve Petro Porosenko elnök lemondását követelték.

A titkosszolgálat azonban úgy ítélte meg, hogy ezeket a megmozdulásokat Moszkvából vezérelték, és a letartóztatott szervezők azóta terhelő vallomást is tettek a Kreml által finanszírozott közvetítők ellen.

A Jobb Szektort nem érdekli a békeegyezmény Forrás: rbc.ua

Felszámolják a szabadcsapatokat

Az ukrán szélsőséges nacionalista mozgalmak és a kormány között az utóbbi hetekben pattanásig feszült a helyzet, miután a kijevi hadvezetés – a minszki megállapodásoknak megfelelően – megkezdte a szabadcsapatok felszámolását.

Legutóbb a radikális Oleh Ljasko által szervezett és pénzelt Tornádó nevű önkéntes zászlóalj azonnali fegyverletételére adott parancsot a védelmi miniszter, aki felhatalmazta a fegyveres erőket, hogy lőjék le a parancsmegtagadókat.