Az eurózóna-tagság mellett tüntettek Athénban

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Vágólapra másolva!
Az eurózóna pénzügyminisztereinek szerda este kell előkészíteniük a görög adósságválság rendezéséről szóló egyezséget, amelyet csütörtökön tárgyalnak majd meg a tagállamok vezetői - közölte az Európai Tanács elnöke, miután véget ért hétfőn késő este az eurózóna állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója.
Vágólapra másolva!

Görögország eurózónabeli és európai uniós tagságának fenntartása mellett tüntettek több ezren az athéni parlament előtt hétfő este, miközben a valutaunió vezetői az államcsőddel és a közös fizetőeszköz feladásával fenyegető görög adósságválság rendezéséről tárgyaltak Brüsszelben.

A görög himnuszt énekelték az athéni tüntetők Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Az internetes közösségi oldalakon szervezett megmozduláson sokan uniós zászlókkal és EU-barát transzparensekkel jelentek meg, azt üzenve a kormánynak, hogy "Európában akarnak maradni".

Igen az euróra

Feltűnt egy "igen az euróra, nem a rubelre" feliratú transzparens is, amely arra a spekulációkra utalt, amelyek szerint Alekszisz Ciprasz kormányfő az európai hitelezőkkel való megállapodás híján Moszkvához fordulhatna pénzügyi segítségért az államcsőd elkerülése érdekében.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Forrás: Reuters

A rendezvényen a kabinet több tagja, valamint ellenzéki képviselők is megjelentek a parlament előtti téren, ahol az előző nap még a kormányzó baloldali Sziriza párt hívei az ország külföldi hitelezői által megkövetelt megszorítások ellen és az athéni vezetés keményvonalas tárgyalási stílusa mellett tüntettek.