4 gyerek ivott növényvédő szert, mindegyik meghalt

Vágólapra másolva!
A társadalombiztosítási rendszer lazaságát bírálta Kínában Li Ko-csiang kormányfő az után, hogy meghalt négy gyermek, akiket szüleik hosszú időre magukra hagytak, amíg ők otthonuktól távol munkát kerestek.
Vágólapra másolva!

Az 5-13 év közötti gyerekek, egy fiú és három lány, növényvédő szert ittak; egyes feltételezések szerint a rovarölővel öngyilkosok akartak lenni, de ezt egyelőre nem lehet biztosan tudni.

Fokozzák az ellenőrzést

Pénteken kiadott közleménye szerint a miniszterelnök utasította a kormány illetékes szerveit, hogy fokozzák az ellenőrzést, figyeljenek arra, hogy a társadalombiztosítás "ne csak formálisan működjön". A kormány honlapján szereplő beszámoló szerint Li vizsgálatot rendelt el, és kijelentette:

A tragikus eset egyébként még kedden történt, de a hatóságok csak három nappal később tudták megtalálni a szülőket. A helyi média szerint az anya több mint egy éve hagyta ott a családot, míg az apa idén márciusban ment el munkát keresni; a nagyszülők már nem élnek.

Kínában a vidéken élők sok esetben csak otthonuktól távol találnak jól fizető munkát, ugyanakkor a gyermekek elköltöztetése társadalombiztosítási nehézségekbe ütközik.

A mostani tragédiában érintett család az ország egyik legszegényebb régiójában élt, a délnyugati Kujcsou tartomány Cecsu nevű falujában. A gyerekek háromszintes otthonukban 5 mázsa kukoricával és 25 kilogramm fagyasztott hússal maradtak magukra.

Megrendítette a közvéleményt

Az apa mindazonáltal rendszeresen utalt nekik pénzt egy bankkártyára, amelyet a legidősebb gyerek, a fiú kezelt. A család segélyt is kapott, a kártyán még ma is 3500 jüan (157 ezer forint) van. Az eddigi vizsgálatokból az is kiderült azonban, hogy a gyerekek

kitaszítottságban éltek, a helyi közösség nem foglalkozott velük, gyakran hiányoztak az iskolából.

A megrázó eset, amelyhez hasonlók történtek már a múltban is, megrendítette a közvéleményt, és az online fórumokon arról indult párbeszéd, hogyan lehetne jobban vigyázni arra a körülbelül 60 millió gyerekre, akik valahol vidéken élnek többségükben a nagyszüleikkel, mert a szüleik csak távol találnak munkát. Az országos nőszövetség legutóbbi adatai szerint ráadásul ezen gyermekek csaknem 3,4 százaléka egyedül él.